Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oficiálně: PlayStation 5 exkluzivity spatříme ve čtvrtek večer

+ Sony o ceně, kompatibilitě i objednávkách The Last of Us 2.

Potvrdilo se to, o čem se ví už od konce dubna. Oficiální odhalení her pro PlayStation 5 ve streamu skutečně proběhne toho 4. června 2020, jak se spekulovalo, a to ve 22 hodin našeho času. Potrvá přes hodinu.

Jim Ryan, prezident a CEO Sony Interactive Entertainment k tomu na PSBlogu uvedl: "Hry mířící na PS5 představují to nejlepší od inovativních studií z celého světa, ať už jsou malá či velká, dlouho etablovaná nebo teprve nedávno založená. Tvrdě pracovala na tom, aby vyvinula tituly, které předvedou potenciál hardwaru. Nastal čas dát fanouškům něco, co si mohou užít jen na PS5."

Možná se teď ptáte, o čem je řeč, když řadu PS5 titulů už jsme dříve viděli, například GodFall, Outriders či Assassins Creed Valhalla. To ale byly spíš takové neoficiální aktivity jejích autorů, mimo dohled Sony, zatímco na této akci poprvé uvidíme její vlajkové exkluzivity určené pro start PS5 či vybrané tituly od partnerských výrobců. Co naopak nečekat, je ukázka samotné konzole, na tu dle drbů dojde až na některé z příštích akcí během léta, tentokrát to má být výhradně o hrách.

Ryan v rozhovoru pro GamesIndustry ujistil, že nadále platí plán celosvětově uvést PlayStation 5 před letošními Vánocemi.a že vývoj jejich exkluzivit pro PS5 se nikde nezadrhl. Pandemie koronaviru jim sice dost ztížila život, když HW inženýři nemohli navštívit Čínu a zkontrolovat výrobu, zatímco SW inženýři zase museli tvořit uživatelské rozhraní jen z domova.

"Naším cílem je, aby PlayStation 5 poskytla uživatelům co nejlepší hodnotu, což nutně nemusí znamenat nejnižší cenu. Hodnta je kombinací mnoha věcí, což v naší oblasti znamená hry, jejich hloubku a šíři, jejich cenu atd," vysvětlil prezident Sony v reakci na to, že lidé nemusejí kvůli současné ekonomické krizi disponovat prostředky na koupi konzole.

Přesto zůstávají neústupní, co se týče exkluzivit pro PS5: prý stále věří v generace konzolí. Že když už upgradujete na nextgen a podstupujete výměnu vašeho herního zařízení, mělo by vám to přinést vlastnosti a benefity, které prostě na minulé generaci nebyly, ať to tedy stojí za to, když už takový krok činíte. V pohledu Sony to prý samozřejmě znamená hry, které naplno využijí výkon PS5 - "ať už jde o DualSense ovladač, 3D audio nebo vícero různých způsobů užitkování SSD". Zkrátka uzrála doba na to dát komunitě PlayStation něco nového a něco jiného. To je diametrálně odlišný přístup od Microsoftu, který umožní hry pro Xbox Series X zprovoznit i na starých strojích Xbox One.

Zapomínat ale nechtějí ani na více než 100 milionů majitelů PS4, kterým příští měsíce dodají ty dvě velké exkluzivity. The Last of Us 2 má prý nyní více předobjednávek, než měl svého času Spider-Man. Ryan odhaduje, že v úvodních letech může z PS4 na PS5 upgradovat zhruba mezi 15 až 25 milionů vlastníků PS4. Dle neoficiálních zpráv prý Sony nakázala všem studiím, že všechny hry, které odteď vypustí pro PS4, už musí automaticky fungovat i na PS5.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments