If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Marek Španěl se vyjádřil k údajné akvizici Bohemky Tencentem

Osobnější pohled + kde se vzala ta částka?

Spekulace o prodeji největšího českého studia od serveru The Information se nepotvrdila, naopak byla včera oficiálně dementována tiskovou zprávou.

K tématu se ještě později vrátil Marek Španěl, zakladatel Bohemia Interactive a jeho šéf, v oficiálním diskusním fóru, kde nabídl trochu osobnější pohled na celou záležitost:

"Jsem pouhým starým mužem, který pracuje na hrách více než 30 let svého života. Ale valuace, která létala médii, zní lákavě. Možná bych po tom všem měl začít přemýšlet o mých plánech s odchodem do důchodu?"

Po tomto vtípku se Marek Španěl zmínil, že by se spíš měl vrátit do práce, aby pomohl týmu s pracemi na současných a budoucích hrách. Také poděkoval prý úžasné komunitě za jejich podporu za ty všechny roky, bez nich by prý nikdy nemohli dosáhnout takového úspěchu.

Jinak ale šéf studia zopakoval, že zvěsti o akvizici Bohemia Interactive Tencentem nejsou pravdivé. Jednali s celou řadou potenciálních partnerů o možné strategické kooperaci, v čemž budou pokračovat i dál, ale nyní zůstávají nezávislým studiem. S Tencentem spolupracují ohledně uvedení sandboxového titulu Ylands na čínském trhu už dlouho, není to žádná novinka a je to všeobecně známo.

Otázkou zůstává, kde se vlastně vzala ta ohromná částka 6,2 miliardy českých korun za 70% podíl ve firmě. Jinak dosud respektovaný server The Information s dříve dobrými zdroji to odmítá komentovat, dokonce ani do této chvíle neaktualizoval svůj originální článek, v němž se mýlil a odkud pak čerpala ČTK i všichni ostatní.

Někteří se domnívají, že mohlo jít jen o odvozeninu finančních výsledků Bohemky za rok 2019 (tržby 1,5 miliardy korun) při obvyklém zhruba čtyřnásobku, jak to bývá při určení hodnoty nějaké firmy pro její akvizici. Jestli ale po něčem takovém finanční ředitel a spolumajitel Slavomír Pavliček touží, resp. zda by na ni vůbec kývl či nepožadoval více, to mu do hlavy nikdo zvenčí nevidí.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments