If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Chceme dát lidem možnost výběru, říká k PS5 bez Blu-Ray mechaniky šéf Sony

A jak to asi bude s cenotvorbou?

Záměr nabídnout hned dva různé modely konzole od úplného začátku patřil mezi největší překvapení včerejšího večera. Šéf Jim Ryan k tomu poskytl hned několik rozhovorů pro CNET či BBC:

"Chceme dát hráčům možnost výběru. V prvním čtvrtletí letošního roku byly dvě třetiny nových prodaných her digitální verze. Lidé je mají čím dál více v oblibě, stejně jako u hudby či videa, což jsme museli zohlednit".

Když vynecháme přítomnost Ultra HD Blu-ray mechaniky a trochu jiné rozměry (se shodným designem), běžná a Digital edice PlayStation 5 budou co do vlastností naprosto totožné, identické produkty. Kapacita SSD bude u obou stejná (1 TB) a poskynutý herní zážitek též.

Jak se bude lišit cena obou modelů, to zatím Sony neřekla (jen že ji jde o hodnotu konzole, nikoli nejnižší cenu) a bude to zajímavé sledovat. Z jejího pohledu je totiž mnohem hodnotnější verze bez mechaniky, protože nepodporuje bazarovky, má z digitálních her větší marže a uživatelé mají k PSN účtu přiřazeny platební karty, což nutí k většímu utrácení za mikrotransakce. Dovolí ji také čarovat s cenotvorbou a psychologií kupujících, které může dotlačit tam, kde je chce mít: pokud by stanovila cenu PS5 bez mechaniky jen například o 50 dolarů níže, spousta lidí by si řekla, že se určitě vyplatí tuhle částku přihodit a získat mechaniku navíc, čímž by se jaksi ospravedlnila vyšší cena a tolik by se neřešila, když tu existuje levnější alternativa. Ale ti, kteří chtějí dlouhodobě ušetřit za hry, musejí naopak sáhnout po modelu s Blu-Ray, aby mohli dál provozovat bazarovky.

Co se týče zpětné kompatibility, postoj Sony je stále takový, že mluví jen o podpoře PS4 her, nikoli těch pro PS1 až PS3, jak se spekulovalo: "Procházíme s vývojáři a vydavateli hru po hře, abychom celkově otestovali přes 4 tisíce her z PS4. S pokrokem v tomto směru jsme spokojeni".

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments