If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Přední asijský obchod uvádí cenu PlayStation 5 na 700 dolarů

Hmm... + KOMENTÁŔ.

Stále to není něco oficiálního, Sony zatím odmítla přesnou cenu specifikovat.

Jenže pokud chtějí obchody konzoli nabízet a postupně nabírat předobjednávky od nadržených zájemců, kteří po zhlédnutí trailerů chtějí impulsivně kupovat, nemají zkrátka jinou možnost než nějakou od boku nastřelit. Klidně i s varováním, že je to jen předběžný odhad, který se může časem změnit. Nějaká cenovka tam zkrátka být musí a pozdější snížení ceny, po oficiálním oznámení, bude vždy přijato kladněji než naopak.

Přední asijský online-shop Play-Asia.com, který existuje od roku 2002 a má sídlo v Hong Kongu, takto dnes, jako jeden z prvních na světě, začal na svých stránkách nabízet PlayStation 5.

Coby její cenu uvádí 700 amerických dolarů za model s Blu-ray diskem, což je docela pálka. Při současném kurzu a slabé koruně téměř 17 tisíc českých korun.

Ale tak nějak to koresponduje s tím, co dříve zalistoval britský Amazon, který ve středu zmínil cenu 600 britských liber. Později se za to sice omluvil, že šlo jen o chybu, ale bůhví, jak to s tím bylo...

Každopádně z těchto dvou indicií se zdá, že cenová hladina PS5 může být spíš asi na té vyšší škále spektra. Překonalo by to i neslavnou cenovku PlayStation 3 stanovenou na 600 dolarů (s 60GB harddiskem), což zpětně Sony označila za velkou chybu, protože spousta lidí na takové zařízení prostě neměla, zkomplikovalo to tehdy všechno související (zpočátku malá uživatelská základna a nerentabilní vývoj her) a umožnilo rozmach konkurenčního Xboxu 360. V současnosti, v době začínající ekonomické krize, by tato rizika platila dvojnásob.

Nezapomínejme však, že tady bude ten Digital model PS5 bez mechaniky, který může být třeba o 100 či 150 dolarů levnější, čili na první pohled lepší hodnotou, a přitom bude z pohledu Sony dlouhodobě mnohem lukrativnější (vysvětlovali jsme včera zde).

Zástupci Sony v minulých dnech na konto ceny pouze uvedli, že jim půjde o nabídnutí co nejlepší hodnoty pro zákazníky, což prý nutně nemusí znamenat nízkou cenu. Její oficiální stanovení v nejbližší době nelze předpokládat, protože se bude hrát hra na vyčkávanou s Microsoftem, kdy ten oznamující později bude vždy ve výhodě, když může lépe reagovat na politiku konkurence.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments