Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Potvrzeno: The Last of Us 2 nejrychleji prodávanou krabicovkou od Sony všech dob

Oficiální data z Velké Británie + KOMENTÁŘ, srovnání s předešlými exkluzivitami.

Tohle je ta nejlepší možná odpověď na obtěžování herců či review-bombing. Když lidé hlasují přímo svými peněženkami a nikoli psaním naštvaných uživatelských recenzí či příspěvků na sociálních sítích.

Kdo sleduje dění posledních dnů, nebude to pro něj překvapení: viz fotky dlouhých front v řadě zemí nebo páteční tisková zpráva domácí pobočky Sony, která pravila to samé.

Přestože se oficiální data obvykle zveřejňují až v pondělí, již je potvrzeno, že The Last of Us 2 (recenze, fotoseriál z české verze) se stalo nejprodávanější PS4 exkluzivitou všech dob. A to se to přitom soudí jen dle odbytu krabicovek ve Velké Británii, bez započítání čím dál více frčících digitálních verzí, které patrně budou tvořit většinu kusů.

Odtajnil to dnes v podvečer kolega Christopher Dring ze sesterského serveru GamesIndustry na jeho osobním Twitteru.

Jde podle něj o nejrychleji prodávanou PS4 krabicovku i jakoukoli hru od Sony všech dob, větší premiéru než Uncharted 4 (předešlé dílo studia Naughty Dog), dosud největší premiéru letošního roku (co porazila i Animal Crossing pro Switch) a větší hit než jednička.

V pátek vydané survival hry ze zamořeného Seattlu se prý už v Británii stihlo prodat více než 192 tisíc krabicovek. Tento předešlý tam rekord drželo Uncharted 4 (to ovšem vyšlo v úterý a mělo na to tedy mnohem více dnů), které těsně následovaly Spider-Man (190 tisíc krabicovek), Uncharted 3 (116 tisíc), Horizon Zero Dawn (114 tisíc), God of War (96 tisíc), Heavy Rain (86 tisíc), Uncharted 2 (84 tisíc) a první díl The Last of Us. Oproti jeho debutu na (méně populární) PS3 se zatím krabicové dvojky prodalo o 76% více.

Na tom mezigeneračním srovnání je potřeba zdůraznit, že Uncharted 4 vylezlo již před čtyřmi lety, kdy digitální distribuce nebyla zdaleka tak silná jako dnes. O to větší úspěch to pro krabicovky The Last of Us 2 představuje. Také to dokládá, že rozhodnutí Sony odložit vydání až po koronavirové pandemii a po znovuotevření herních obchodů bylo velmi správné (namísto zvažovaného záměru uvést nejprve už hotovou digitálku v původně plánovaném květnu) - nehledě na to, že tím podpořila celý herní průmysl a hladovějící kamenné obchody, které na takový hit dlouho trpělivě čekaly.

Je proto evidentní, že tato hra v Evropě určitě překoná Spider-Mana (předešlého rekordmana), který měl globálně 3,3 miliony kusů za úvodní tři dny. Kolik tipujete, že bude mít i se započítáním digitálek The Last of Us 2 - budou to 4 miliony kusů nebo dokonce více...?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Last of Us: Part 2

PS4

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments