Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

100 tisíc Francouzů hlasovalo, jestli si koupí PlayStation 5 či Xbox Series X

A výsledek je zde. Docela zarážející...

YouTubera jménem Julien Chièze nejspíš neznáte. Dělá totiž videoobsah pro francouzské publikum v tomto jazyce a má téměř půl milionu odběratelů.

V uplynulých měsících uspořádal dlouhodobou anketu, ve které se ptal diváků, jestli si koupí raději PlayStation 5 nebo Xbox Series X (případně zda obě nebo žádnou).

Hlasovalo tam přes 100 tisíc lidí, asi převážně Francouzů, což je už solidní vzorek.

Dnes zveřejnil její výsledky, které jsou docela zarážející v tom, jak drtivé vítězství Sony nastalo. 73 procent respondentů preferuje pořízení PS5 a jen 17 procent Xbox, přestože je papírově (v teraflopech) výkonnější:

Samozřejmě, někdo může právem namítnout, že to v současné chvíli není tak úplně spravedlivé či férové: vlajkové PS5 exkluzivity jsme totiž už spatřili v červnu (Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, Spider-Man Miles Morales...), zatímco ty pro Xbox Series X (Halo Infinite, Forza, Hellblade 2...) uvidíme až v chystaném streamu 23. července (ačkoli third-party hry pro XSE už byly v květnovém Inside Xbox).

Jinými slovy, každá z konzolí je aktuálně v trochu jiné fázi marketingu a svého odhalování, ačkoli toto načasování není vina toho francouzského YouTubera.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super Gamer 2020.

Zajímavý je i vývoj poměru sil v průběhu času, tedy od února až do července 2020, kde je hezky vidět, jak se o stroj od Microsoftu po možná moc brzkém a přepáleném startu postupně vytrácel zájem:

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments