Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dan Vávra sepsul předváděčku Mafia 1 remake, pak to raději smazal

Dochoval se ale záznam. Máte rádi Shreka? + UPDATE.

Jakákoli kritika se dá napsat konstruktivně a věcně, jako to ukázal třeba tvůrce El Matador či Attentat 1942, nebo naopak zapškle. Hledat nějaké drobnosti za každou cenu a podat je zesměšňující až ironickou formou.

Pro Dana Vávru to asi včera nebyl snadný den, když pozoroval, jak je hodně lidí nadšených z patnáctiminutové prezentace Take 2 o remake Mafia 1, jeho dávného dítka, za které nyní nic nedostane ani ho s ním nikdo nekonzultoval, což jeho ego kouše jen těžce.

Koláž: iPrima.cz

Jeden z hlavních tvůrců této legendární české hry a bývalý designér či scénárista z Illusion Softworks (nyní Warhorse / THQ Nordic, resp. YouTuber) nezachoval chladnou hlavu a neodpustil si krátký příspěvek na svém osobním Facebooku, kde předělávku lehce zkritizoval, když srovnal nový model Paulieho se Shrekem. Pro brněnské a americké tvůrce hry ze studia Hangar 13 to však vlastně byla poklona, pokud Vávra nedokázal najít nic lepšího, na čem by je shodil:

"Dát Tomovi za parťáka Shreka, Hulka, Paulieho The Froga, nebo kdo to je, to posunulo do next genu. Těším se, až bude po gangsterech házet náklaďáky plný vybuchujících barelů."

Screenshot Vávrova příspěvku: Indian-TV.cz

Když se tam sešly stovky reakcí a komentářů, z nichž řada nebyla pozitivních a zněla zhruba ve smyslu - "Vávra je sice dobrý vývojář, ale zároveň věčný hater, co se chová jak desetileté děcko, a jeho Kingdom Come mělo spoustu větších chyb" - dnes ho kupodivu raději smazal (či odstranil z veřejné části profilu?).

Příspěvek i následný komentář Vávry na jednoho uživatele se nicméně dochovaly, například díky článku na iPrima.cz či Indian-TV.cz:

"Jasně a hlavně jsou tam vybuchující barely, pro jistotu červený a suprovej cover systém a fyzikální model jako v GTA a 5x víc nepřátel. Prostě po všech směrech je to lepší. Závidím, že jsem to takhle nedokázal taky. Že mě ty vybuchující barely tenkrát nenapadly taky. A ty auta, že mě nenapadlo udělat pro děti a místo toho jsme dělali nějakou fyziku blbou, co všem akorát vadila. O tolik lepší by to bylo."

Screenshot Vávrova příspěvku: Indian-TV.cz

Ať už máte Vávru rádi za jeho poněkud humpolácké vyjadřování či ne, souhlasíte s tímto jeho názorem na základě jediné demonstrované mise, že se prý styl hraní v remaku mohl přesunout někam trochu jinam, tedy k přehnané a bombastické akci ala Mafia 3?

UPDATE - Vávra v dodatečné reaci na Eurogamer vysvělil, že "vůči některým bývalým kolegům to bylo necitlivé a někdo začal řešit, že uráží herce, který za to nemůže", takže prý nebude přilévat olej do ohně a proto svůj původní příspěvek odstranil.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia

PS2, Xbox, PC

Mafia II: Definitive Edition

Xbox One

See 1 more

Mafia: Definitive Edition

PS4, Xbox One, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments