Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Milion hráčů Grounded za dva dny. Microsoft děkuje PC hráčům za opanování žebříčku Steamu

Nečekaný úspěch.

Na to, že vývoj hry trval jen asi rok a pochází jen od třináctičlenného týmu, čili náklady musely být minimální, to je značný a velmi nečekaný úspěch.

Zároveň by to nemělo svádět ke srovnávání hrušek s jablky - například tvrdit, že to je skoro polovina úspěchu co 2,4 miliony kusů nesrovnatelně dražšího, pracnějšího a mnoho let chystaného Ghost of Tsushima, by byla úplná prkotina.

Za úvodní dva dny na trhu si Grounded v Early Access od Obsidianu na Xbox One a PC zahrálo více než milion lidí, pochlubil se Microsoft a navázal tak na dřívější indicie s vysokým počtem diváků.

Jenže už bohužel nevíme a jen tak nezjistíme, kolik procent z toho činí prodané kusy (za poloviční než běžnou cenu) a kolik zařídili uživatelé služby Game Pass, z čehož moc vývar nebude.

Každopádně to dokazuje, že strategie Microsoftu - vyvíjet menší a rychleji hotové online hry, jejichž design je přesně šitý na míru potřebám Game Pass, funguje. I s vesměs "pitomým" či prostinkým námětem, jako jsou zmešené děti v survivalu proti berušce a jiným broukům ve vysoké trávě.

Watch on YouTube

Za pozornost také stojí, kterak Microsoft opanoval hitparádu prodejnosti na Steamu za minulý týden, seřazené dle dolarových tržeb.

V TOP 10 má hned čtveřici her, což se naráz povede málokomu: vedle Grounded to je pak starší námořní onlinovka Sea of Thieves (stále stojí 40 eur!), předobjednávky Microsoft Flight Simulator 2020 a pak ještě Halo: The Master Chief Collection.

Oba výsledky dokonce přiměly xboxového bosse Phila Spencer k speciálnímu vyjádření na Twitteru:

"Chci poděkovat celé komunitě za podporu na PC. Ano, už jsme toto párkrát říkali před lety a zasloužili jsme si za to skeptické reakce. Máme před sebou ještě hodně práce, ale míra podpory, kterou náš tým vidí prostřednictvím Game Pass pro PC a Steamu, je opravdu skvělá, díky."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grounded

Xbox One, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments