Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox Series S je nejmenší konzolí, unikly i ceny a video, Microsoft to oficiálně potvrdil

+ fotky designu, přesný termín a nízká měsíční platba.

Nekonečný seriál s úniky Xbox Series S v noci na dnešek pokračoval a tentokrát šlo o velký kalibr. Už ne pouze zmínky o názvu v manuálech či letácích, nýbrž něco opravdu zásadního, co patrně změní veškeré plány s marketingem na příští období, i to ovlivní další kroky Sony s PS5 plus hromadu dalších oznámení...

No a než jsme tyto řádky dopsali, Microsoft vše před okamžikem, v půl desáté dopoledne našeho času, oficiálně potvrdil!

"Xbox Series S nabídne nextgen výkon v nejmenším Xboxu všech dob. S doporučenou prodejní cenou jen 299 dolarů," napsal na oficiálním Xbox účtu na Twitteru. Prý se těší, až k tomu brzy ("slibujeme!") bude moci sdělit více.

Takhle bude design konzole skutečně vypadat - jako nějaká větší audio bedničky či USB spíkr, což se určitě stane terčem mnoha vtípků ("to je školní rozhlas, ne?" / "bude to nejhlučnější konzole všech dob") a ze spekulací minulé měsíce se to nevědělo (na rozdíl od absence Blu-Ray mechaniky, ta by se tam vážně nikam nevešla):

V noci na dnešek navíc uteklo i propagační video, takže to prostě už nešlo dále tajit, musel uznat i xboxový boss Phil Spencer, než dal zelenou k přiznání barvy.

Lavinu toužebně vyhlížených nextgen novinek, na něž celá herní branže čekala, odpálili hlavně redaktoři webu WindowsCentral či Brad Sams z Thurott, kteří přišli i s přesným termínem Xbox Series X a Xbox Series S: budou prý venku 10. listopadu 2020. Což MS ještě v tuto chvíli nepotvrdil, ale je to s největší pravděpodobností správné datum a má být globálního charakteru, včetně ČR. Zasvěcení totiž dopředu věděli i tu cenu Ska.

Watch on YouTube

Za výkonnější model Xbox Series X prý dají zájemci v Americe 499 dolarů nebo poplatek 35 dolarů měsíčně, v nichž už je zahrnutá služba Xbox All Access. Levnější alternativou bude právě tento méně výkonný Xbox Series S za 299 dolarů nebo jen za 25 dolarů měsíčně. Ostatně, to Xbox All Access prý bude masivně tlačeno, jelikož je v tom zahrnuto jak předplatné Xbox Game Pass, tak Xbox Live Gold. Česká cena konzole zatím není známa, na to se vše seběhlo příliš rychle a bez řádné přípravy.

Prvotní reakce Microsoftu na úniky před pár hodinami zněla takto, což bylo všeříkající:

Co myslíte, jak na to zareaguje Sony s cenami a termínem PlayStation 5? 299 dolarů je mimořádně nízká a lákavá nabídka, u níž by člověk byl schopen odpustit i fakt, že Halo Infinite letos nebude, že většina xboxových exkluzivit je stále roky vzdálena... a když 4K hraní beztak většinu lidí pořád moc netankuje. Ty čtyři teraflopy GPU by pro multiplatformní cross-gen hry příštích pár let asi mohly stačit a hraní v rozlišení "jen" 1080p/1440p jistě spoustu lidí, zejména příležitostných hráčů, neurazí.

Start předobjednávek PS5 má údajně nastat každým dnem, na tento týden to dle včera rozjeté akce k PSVR nevypadalo, ale včera není dnes ráno, že ano...

Srovnání velikosti Xbox Series S s velikostí Xbox Series X
Neoficiální infografika s oběma modely a domnělým termínem

Read this next