Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Potvrzeno, Xbox Series S nezvládne vylepšené hry pro Xbox Series X

Vyjádření Microsoftu + proč to je velká věc.

Na co jsme upozornili včera v noci, bylo před chvilkou oficiálně stvrzeno.

Mluvčí Microsoftu přiznal, že nová konzole Xbox Series S nezvládne rozchodit vylepšené hry a aktualizace určené pro předešlý model Xbox One X.

Citujeme jeho vyjádření v plném znění:

"Xbox Series S byl navržen tak, aby šlo o nextgen konzoli, kterou si bude moci dovolit koupit co nejvíce lidí a která umí provozovat nextgen hry ve 1440p a 60fps. Aby vám tato konzole zajistila zážitek přes zpětnou kompatibilitu v nejlepší možné kvalitě, konzistentní s původními úmysly vvýojářů, Xbox Series S bude používat verze her pro Xbox One S. Ale aplikuje k tomu vylepšené filtrování textur, vyšší a plynulejší framerate, rychlejší načítání a automatické HDR".

Celé to trochu připomíná situaci, kdy Apple při startu iPhone XS raději přestal prodávat a vyrábět předešlý (svého času revoluční) model iPhone X, protože těch novinek bylo naprosté minimum a spousta lidí by klidně sáhla po rok starém telefonu, který by musel být výrazně zlevněn, ale jinak by uměl v podstatě to samé, až na pár drobností. Tady je těch rozdílů mezi novým Xbox Series S a tři roky starým Xbox One X mnohem více, zejména podpora raytracingu, SSD, výkonnější GPU i CPU, přesto Microsoft už začátkem prázdnin avizoval, že výroba Xbox One X pro jistotu končí. Mohlo by totiž nastat, že ho spousta lidí po přecenění, které by muselo jít někam na 200-250 dolarů, upřednostní, i kvůli podpoře 4K.

Je docela pravděpodobné, že příležitostní hráči tohle nebudou řešit, protože možná ani nemají páru, že nějaké bezplatné updaty her pro Xbox One X existují. Ale kdo třeba uvažoval o Xbox Series S coby druhé konzoli vedle PS4/PS5, kvůli hodnotě Game Passu či sportům a závodům, ten na zmíněný problém dříve či později narazí a může být rozčarován, že dostává pouze tu nejhorší možnou verzi her jen pro Xbox One S.

Abyste naplno pochopili, o jak velkou věc jde, mrkněte na tento dlouhý seznam stovek her, které měly nálepku "Xbox One X Enhanced". Být Microsoftem, asi bychom ho dali pryč z webu, ať si sám neubližuje. Najdete tam Gears 5, Star Wars Jedi: Fallen Order, Forza Horizon 4, Apex Legends, The Division 2, Zaklínače 3, Red Dead Redemption 2 a spoustu dalších, které často běží v 2160p nebo nabízejí vylepšené grafické podklady a speciální režimy buď pro lepší vizuál či plynulost, na což musí majitelé nově zakoupeného Xbox Series S bohužel zapomenout.

Watch on YouTube

Read this next