Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Přídavný SSD disk do Xbox Series X má stát téměř jako polovina konzole

+ model S asi nezprovozní verze her z Xbox One X kvůli paměti?

Co se v moment úterního odhalení Xbox Series S zpočátku zdálo za ty peníze jako perfektní hodnota a výhodná nabídka, o tom se postupem času dozvídáme další a další detaily, které upozorňují na některé skryté háčky.

Následující dvě zjištění jsou zatím pouze v rovině spekulací, ale velmi výživné, takže je chce mít na paměti při rozhodování, který model si pořídíte!

1) Externí přídavný SSD disk do Xbox Series X o kapacitě 1TB má údajně stát 220 dolarů (5000 Kč), tedy téměř polovinu ceny celé konzole. Všiml si toho IdleSloth84 s tím, že to je proprietární NVMe rozšíření (Gen4) od značky Seagate.

Připojíte ho prostřednictvím USB 3.2 a pomůže vám vyřešit problém s nedostatkem volného místa, když hry se stávají čím dál většími a není výjimkou, že mají kolem 100 GB (nicméně se situací má pomoci také rozdělená instalace pouze těch částí hry, které zrovna potřebujete, typicky singl / mulťák).

2) Kolegové z Digital Foundry, kterým byl Xbox Series S poprvé představen interně v Microsoftu už letos v březnu, přišli s jinou docela šokující zprávou, byť zatím oficiálně nepotvrzenou. Každopádně se z toho stává dost guláš, ve kterým se člověk ztěží orientuje.

Protože má slabší / menší model konzole pouze 7,5 až 8 GB RAM využitelných pro hry, je prý docela pravděpodobné, že na Sku nebudete schopni rozjet verze her určené pro Xbox One X (přes režim zpětné kompatibility), tedy předešlý model (už se nevyrábí). Ten totiž má k dispozici pro hry více GB RAM, přesně 9 GB, a vývojáři je svého času samozřejmě využili naplno.

Pokud tomu tak opravdu bude a nepodaří se to nějak obejít, padla by mantra Microsoftu, že jde o stroje s nejširší zpětnou kompatibilitou. Pak by Xbox Series S zvládl zprovoznit pouze standardní hry z původního Xbox One a Xbox One S, což by zamrzelo, protože pro Xbox One X vznikla u velkých her spousta zásadních aktualizací pro lepší grafiku atd.

Watch on YouTube

Read this next