Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vzniká kniha s artworky z české hry Creaks

Dokonce hned ve dvou edicích od Xzone.

V červenci 2020 vydalo celosvětově uznávané české herní studio Amanita Design svoji novou hru Creaks. Hra vznikla nejen na platformu PC, ale i na herní konzole a je také dostupná ve službě Apple Arcade. Amanita se proslavila hrami jako Machinarium či Samorost, kterých se prodalo ve světě na miliony kusů, a které prosluly svojí velmi silnou výtvarnou stránkou. Vzniknutí obrazové knihy, tzv. artbooku, bylo tedy pouze otázkou času.

„Když jsme se s tvůrci z Amanity začali bavit o možnostech vytvářet pro jejich hry artbooky, tak nám ukázali ještě neveřejnou verzi Creaks a hned nám bylo jasné, že tato hra si knihu zaslouží. Nápaditost a smysl pro detail ze hry úplně sálá a věřím, že fanoušci Amanita her se rádi pokochají malbami hezky na papíře v knižním provedení, protože ve hře na to není tolik čas," komentoval vznikající knihu Martin Schovanec ze společnosti Xzone, která na knize pracuje.

Xzone je znám hlavně jako herní obchod, ale vedle toho vydává české hry ve speciálních kusově limitovaných edicích (např. Creaks, Someday You'll Return) a také herní artbooky. Nejúspěšnější byl projekt s artbookem na hru Kingdom Come: Deliverence, který vyšel nejen v češtině, ale také v angličtině a němčině. V době vydání se stal bestsellerem v českých knižních obchodech a celý náklad se úspěšně vyprodal.

Kniha The Art of Creaks vyjde ve dvou edicích. Standardní edice je samostatná kniha ve čtvercovém formátu 27x27 cm, o přibližně 180 stranách na kvalitním papíře a v pevné vazbě. Vyjde v češtině i angličtině. Doporučená maloobchodní cena bude 999 Kč, ale pro předobjednávky je snížena jen na 699 Kč. Vedle toho ale vznikne také limitovaná, autory ručně číslovaná a podepsaná edice: Creaks - Collector ́s Box, které bude jen 1000 ks na celém světě. Sběratelský box bude obsahovat nejen artbook (v angličtině), ale také kód na hru, sadu ručně vyráběných kovových pinů, čtyři litografie, oboustranný plakát a originální herní soundtrack na CD od Hidden Orchestra. To vše v překrásné sběratelské krabici. Maloobchodní cena bude 2 399 Kč.

Majitel a zakladatel Amanita Design, Jakub Dvorský se k chystané knize vyjádřil: "Vydání Creaks v takto nabité limitované edici je pro nás příjemnou tečkou za dlouhým osmiletým vývojem. Výtvarná stránka je pro naše hry vždy klíčová, a tak nás těší, že skrz rozsáhlý artbook budou hráči moci nahlédnout do zákulisí vývoje a zjistit, jak taková ručně kreslená hra vůbec vzniká, z čeho se rodí nápady na herní design a jak spletitá je cesta od prvního náčrtku až k finální grafice."

Na to navazuje i reakce Josefa Netrha, autora a editora artbooku za Xzone: „Věříme, že kniha si najde své místo nejen v knihovničkách fanoušků her od Amanity a obecně všech českých her, ale i u lidí, kteří se hrám a grafice v nich věnují také po odborné stránce."

The Art of Creaks a limitovaná edice Creaks - Collector ́s Box vyjdou společně v únoru 2021. Již nyní je možné si knihu předobjednat, postupně bude kniha v nabídce všech dobrých knihkupců a herních specialistů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Creaks

PC

About the Author

Redakce

Contributor

Comments