If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Alza už u PlayStation 5 píše únor 2021. Jaký klíč uplatní Xzone?

Pozor na strhnutí peněz předem + zvěsti o krácení alokace.

Možná se někomu mohlo zdát, že se kvůli chaotickému startu předobjednávek dělalo zbytečně moc velké haló. Leč začíná se ukazovat, a teprve se ještě asi naplno ukáže, že to ve finále může mít nemalé dopady na reálnou sehnatelnost PlayStation 5 do Vánoc.

Domácí obchod Alza.cz totiž už začal uvádět jako datum vydání raději "únor 2021", aby nemátl budoucí zákazníky ohledně doby doručení produktu, což se zdá být férové. Screenshot z dnešního rána:

Jak upozornil jeden čtenář Eurogameru, Alza mu navíc za takovou předobjednávku PS5 už okamžitě strhla celou částku z platební karty, kterou tam měl z minulosti spárovanou ke svému účtu (předpokládal, že se tak stane až později). Takže na to pozor, aby vám některý obchod neblokoval půl roku peníze a nemuseli jste případně čekat měsíce, než dorazí další várky konzolí do ČR někdy na přelomu roku.

Každý obchod k tomu přistupuje trochu odlišně. Podle Jana Bobrovského z Xzone u nich rozhoduje jen čas objednávky, nikoli to, zda byla cena PS5 už uhrazena či nikoli, protože prý ne každý si může dovolit dát takovou částku z minuty na minutu.

"Bude spousta mrzení. Pokud člověk neobjednal v prvních minutách, tak letos nemá. Za nás se ale budeme snažit každýho včas informovat, ať ví, jak na tom je," napsal na sociální síti Bobrovský z Xzone.

Bývalý šéfredaktor Score (nyní Re-Play) Jan Modrák na svém Twitteru už dlouho varuje, že alokovaný počet konzolí PS5 i Xbox Series X/S bude pro Českou republiku velmi, velmi nízký.

prý zprávy, že se údajně měla alokace pro ČR zredukovat kvůli upřednostnění klíčových trhů jako Německo. Nicméně z dřívějších úniků se ví, že má být nedostatek kusů pro uspokojení vysoké poptávky i pro země jako Francie, hlášeno to je i z amerických obchodů GameStop, takže v tom nejsme zdaleka sami.

Modrák věštil, že pokud byste si předobjednali PS5 až nyní, dostanete ji třeba až začátkem příštího roku. Domácí Sony dle něj asi ještě ani nezná definitivní alokace, proto prý nelze systém předobjednávek nějak rozumně nastavit.

Záležet proto bude na samotných obchodech, aby o tom korektně informovaly zákazníky, ať vědí, v jaké vlně kusů se vlastně ocitli. Situaci ještě komplikuje fakt, že mnozí lidé dělají "pro jistotu" objednávku na vícero místech naráz a pak ji ruší dle toho, který obchod jim dokáže dodat PS5 jako první...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments