If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox Series S se zatím v ČR nevyprodal. O PS5 je několikanásobně větší zájem než o PS4

Čtyřiadvacet hodin od startu objednávek.

Budeme-li věřit střípkům od zaměstnanců amerických obchodů, zásoby nového Xboxu k předobjednání tam jsou podobně nízké, jako tomu bylo minulý týden u PS5, i panuje zhruba stejný poměr zásob mezi levnějším a dražším modelem. To znamená třeba (jen příklad) pět kusů Xbox Series S a dvacet kusů Xbox Series X na jeden obchod GameStop kdesi v tramtárii.

Přesto se nyní, čtyřiadvacet hodin od oficiálního zahájení sběru předobjednávek (v úterý ráno našeho času), ještě všude nevyprodaly. Někteří prodejci navíc postupně doplňují další a další kusy do nabídky, což se děje průběžně během dne, tudíž pro Američany není příliš složité konzoli někde sehnat. Jiné obchody raději implementovaly systém front, aby zabránily případnému shození serverů (jako při odšpuntování objednávek PS5), leč nic takového se už neopakovalo.

Jaká panuje situace v ČR? Přední obchody jako Alza.cz či JRC stále i nyní, tedy ve středu dopoledne, uvádějí "dodání 10. listopadu 2020". Konzole se tam tedy rychle nevyprodaly, na rozdíl od situace s PlayStation 5 (viz změna až na únor 2021), což víceméně odpovídá předpokladům na základě mnohem nižšího podílu Xboxu na domácím trhu.

Na JRC i u Xboxů platí stejné pravidlo co u PS5, o němž se ví od pátku: "Důležité upozornění: Limit 1ks na zákazníka. Doporučujeme platbu předem. Předem uhrazené předobjednávky jsou pro nás závazné a budou vyřizovány přednostně. Vyhrazujeme si právo přednostního prodeje pro již předem zaplacené předobjednávky."

Pouze Xzone včera odpoledne změnilo termín dodání Xbox Series X na leden 2021, což signalizuje, že se tam stanovený počet kusů na premiéru již rozebral. Ale Xbox Series S za osm tisíc korun stále dostupný je a slibuje se u něj 10. listopad.

Pokud zůstaneme u Xzone, sluší se ještě zmínit vyjádření Martina Schovance, který byl koncem minulého týdne velmi nadšený z obrovského počtu nasbíraných (zatím neuhrazených) předobjednávek PS5: "Hodnota objednávek na XzoneCZ za včerejšek byla větší jak za celé léto dohromady! :) Zájem o PS5 je násobně větší než při předprodeji PS4."

Microsoft se k výsledkům předobjednávek nových Xboxů zatím vyjádřil jen neurčitě a v očekávatelných mezích:

"Jsme potěšeni rekordním zájmem o Xbox Series X a S. Mockrát děkujeme všem za jejich zapálení. Pokud jste dnes nebyli úspěšní, určitě se zaregistrujte do newsletterů u obchodů, abyste byli informováni, až bude více konzolí k dispozici, než nastane den premiéry".

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments