Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Tohle doma nezkoušejte. Rozebrání PlayStation 5 ukazuje vnitřnosti

Oficiální video, proč je tak tichá a uchladí se.

Taková příležitost velmi osobně a zblízka se seznámit s nadcházející konzolí od Sony tu ještě nikdy nebyla. A není to práce nějakých YouTuberů, kteří hodí zařízení ze schodů z pátého patra, nýbrž přímo od Masayasu Ito, klíčového člena divize hardwarového inženýrství a operací z japonské centrály firmy.

Během sedmi minut vám představí, co designovali minulých pět let, už od roku 2015. Tedy jak navrhli architekturu PlayStation 5, aby byl design efektivní, aby nebyly uvnitř žádné zbytečnosti a vše mohlo splňovat ty nejvyšší cíle, co se týče dokonalosti a kvality.

"Museli jsme vybalancovat jednotlivé aspekty systému, od redukce hluku až po zvýšení ochlazovací kapacity, aby bylo možné dosáhnout mezigeneračního skoku ve výkonu a nabídnout herní zážitek nové generace," praví vývojář.

Postupovali prý složitou a rozsáhlou metodou pokus-omyl, protože chtěli mít konzoli maximálně tichou, jak si před pár dny velmi pochvalovali první japonští novináři. Sony říká, že s výsledkem je spokojena, přestože vývoj provázely bezprecedentní výzvy kvůli práci z domova. Ale jedním dechem varuje, že to, co vidíte v pozdější fázi videa níže, byste doma rozhodně zkoušet neměli. Mohlo by to totiž vést k elektrickému šoku či jinému zranění a krom toho byste při takovém detailním rozmontování jednotlivých kusů hardwaru samozřejmě ihned přišli o záruku.

Po sejmutí bílých panelů, což uživatelé v budoucnu mohou legálně sami udělat pro jejich výměnu za jiné (tzn. je to dovoleno), uvidíte masivní větrák, který zajišťuje přívod vzduchu z obou stran. PS5 má také na sobě dva lapače prachu, který lze odstranit vysavačem. Do budoucna nechybí rozhraní M.2 s podporou PCIe 4.0 zejména pro přídavný disk.

Vše, co následuje, je určeno ryze pro tuto demonstraci - ukázka celého větráku, vyndání Ultra HD Blu-ray mechaniky se dvěma vrstvami izolátoru pro redukci hluku a vibrací, když se disk točí, či odpojení kabelů vedoucích do Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1 antény. Celé to pak končí vymontováním základní desky PS5, na níž je ukázáno 16 GB rychlé GDDR6 paměti, CPU od AMD s osmi jádry či GPU AMD Radeon založené na RDNA-2 architektuře. Zajímavý je i pohled na to, jak vypadá SSD ovladač s rychlostí čtení až 5,5 GB za vteřinu. Aby se vše na desce nepřehřívalo, Sony strávila dva roky adoptováním mechanismu pro chlazení kapalným kovem.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments