Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Microsoft reaguje na falešná videa s kouřícím Xbox Series X

+ rekordní odbyt.

V honbě za sledovaností a výdělkem z reklam jsou někteří schopni udělat prakticky cokoli. Nejen vysypat si na hlavu pytel brambůrků, ale také narafičit něco, co vyvolá skandál v souvislosti s čerstvě uvedenou herní konzolí na trh. Ve finále to pak může ovlivnit i hodnotu akcií Microsoftu, protože se to logicky virálně šíří po sociálních sítích a všude jinde, kde se tím baví hateři či fanoušci konkurenční konzole.

Tím se automaticky neříká, že se něco podobného nemůže přihodit v případě skutečného přehřívání konzole nebo nějakého zásadního průšvihu s elektronikou uvnitř. Ale s největší pravděpodobností k ničemu takovému ještě zatím nedošlo (nebo to aspoň nebylo zdokumentováno zákazníkem), jen to prostě někdo precizně nafingoval, aby vyvolal dojem, jako že u Xbox Series X existuje nějaký problém s jeho teplotou - něco jako kdysi bylo s Red Ring of Death u Xboxu 360.

Video níže s kouřícím Xboxem, které přes noc viděly už dva miliony lidí, naaranžovat takový podvrh není vůbec těžké. Ti pozorní si totiž všimnou, že ten kouř nevzniká přímo v konzoli, nýbrž tam byl pouze nafoukán dole z boku. Čili není to kouř, nýbrž pouhá pára, která jen prochází ventilačním systémem konzole:

Na kauzu zareagoval už dokonce oficiální cestou i Microsoft:

"Nemůžeme tomu uvěřit, že to vůbec musíme říkat, ale, prosíme, nefoukejte kouř či páru do svého Xbox Series X," napsal na Twitteru. Protože pokud by se tím někdo inspiroval a zkoušel doma vyvolat ten samý efekt, může nenávratně poškodit vnitřnosti konzole.

Stejně tak je podvrhem fotka, podle které měl vzduch vycházející z horní strany Xbox Series X dokázat nadnášet pingpongový míček. Ale bylo to rovněž zfalšované, míček tam držel zastrčený drát, který pak někdo jen vyretušoval, aby se stal slavným:

Xboxový boss Phil Spencer se jinak mezitím pochlubil, že včera šlo o dosud největší start Xboxu v historii.

Během úvodních 24 hodin na trhu se prý prodalo více konzolí (a ve více zemích světa), než kdykoli předtím. Prý tvrdě pracují na tom, aby do obchodů dostaly další várky kusů.

Read this next