If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dvou PS5 exkluzivit se v Japonsku prodalo shodně jako všech Xbox Series X a S

+ další zajímavá čísla.

Předně to chce zdůraznit několik důležitých věcí, aby se z toho nevyvozovaly nějaké úplně mylné závěry.

Jednak se díváme pouze na čísla za úvodní týden v Japonsku, nikoli ta celosvětová, která budou mnohem větší. A druhak všechny nové konzole jsou v Japonsku vyprodané, takže je rozhodně nelze porovnávat s daty ze startu PS3 či PS4 tamtéž. Tehdy však nebyla pandemie koronaviru, nepanoval všude takový ukrutný nedostatek kusů či jiná omezení, takže se nedá říct, jestli se té či oné PlayStation v zemi vycházejícího slunce dařilo více nebo méně (přeci jen: PS4 tam měla za úvodní týden 322 tisíc kusů).

PS5 se tam prodalo 118 tisíc kusů a Xbox Series X a S jen 21 tisíc kusů (součet obou modelů). Čili konzole od Sony byla téměř šestkrát žádanější. Píše o tom Famitsu.

88 procent prodaných modelů PS5 byl ten s Blu-Ray mechanikou, pouze 12 procent ten levnější pouze digitální, což potvrzuje dřívější průzkumy o skladových zásobách v amerických obchodech.

U modelů Xboxu panuje obdobný poměr: 16 tisíc kusů X, jen 4 tisíce kusů S. Zvláštní jinak je, že se zákazníci, na něž zbyla konzole od Microsoftu, náhodně losovali (tzn. nešlo o rozdělení dle rychlosti předobjednávek).

Nejlépe prodávanou PS5 hrou v Japonsku byl Spider-Man: Miles Morales s téměř 19 tisíci kusy, zatímco Demons Souls skončilo těsně druhé jen s rozdílem pár desitek kusů.

Toto nejlépe dokládá, jak značný je rozdíl v oblíbenosti PlayStation a Xboxu v této zemi, když se jedné vlajkové exkluzivity prodá prakticky shodně co všech kusů nového hardwaru od konkurence, jako kdyby bylo tzv. "attach-rate" 1:1.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Demon's Souls

PS5, PS3

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments