Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Další dvě technikálie, v nichž má Xbox Series X navrch nad PS5

120fps a HDMI kabel.

PlayStation 5 se dostává do rukou čím dál více lidem a vývojáři se zase osmělují hovořit o věcech, které byly dříve tabu, aby nedostali vyhubováno od Sony.

Díky tomu vešly ve známost dvě technické záležitosti, které nejsou pro PS5 úplně pozitivní, protože řešení toho samého na Xbox Series X je objektivně vzato lepší.

Nejprve to je hraní ve 120 snímcích za vteřinu: Sony ho prý umožní jen u her, které jsou nativně vyvinuty pro PS5, ale nikoli u těch starších z PS4 generace, které dostaly jen mírný upgrade od autorů nebo jedou přes zpětnou kompatibilitu.

Dokládá to třeba Call of Duty: Warzone. Infinity Ward ho potichu updatovali, aby na Xbox Series X šlo hrát ve 120fps na Xbox Series X, ale na PS5 to nelze. Tam pouze běží PS4 aplikace, která nenabootuje ve 120Hz ani není dovoleno je někde v menu aktivovat.

Podobná situace nastala u Rocket League, jiného kompetitivního F2P hitu. I to nyní po nextgen updatu jede ve 120fps na Xbox Series X, ale na PS5 s tímto máte smůlu.

Studio Psyonix sdělilo Eurogameru, že ho k tomu vedlo několik důvodů: předně zapnutí 120fps na PS5 by vyžadovalo udělat tzv. "nativní port" hry, nikoli jen drobný patch, jako tomu je u Xbox Series X a S. V uplynulém roce se proto rozhodli věnovat prioritu jiným věcem, jako je systém turnajů či přechod na F2P, než aby strávili moře času pracným nativním portem na PS5.

Jak to okomentoval Richard Leadbetter z Digital Foundry, strategie Microsoftu je v tomto směru odlišná od Sony. MS prý vždy poctivě implementoval variabilní obnovovací frekvenci dopředu, než to výrobci hardwaru začali podporovat, takže tím vystavěl solidní základyd pro nextgen hry. Oproti tomu u Sony by to asi teoreticky šlo ještě upravit, ale vyžadovalo by to spoustu práce, něco jako u PSVR her, které dokáží běžet v 1080p a 120Hz.

Watch on YouTube

Druhý černý puntík PS5 si odnáší ohledně HDMI kabelu. Zjistil to HDTVTest guru Vincent Teoh.

Propustnost toho dodávaného s PS5 je pouze 32GB/s, zatímco kabel u Xbox Series X umí prostřednictvím rozhraní HDMI 2.1 až 40GB/s.

V praxi to znamená, že pokud hrajete něco ve 120 Hz, konzole od Sony musí přepnout do 4:2:2 chroma subsamplingu, zatímco konzole od Microsoftu je schopna s lepším kabelem dodržet optimální formát 4:4:4.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Warzone

PS4, Xbox One, PC

Rocket League

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments