Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Výčitky nemáme, jen chceme mít na jídlo a složenky, hájí se překupníci PS5

+ někdo nabízí i samotnou krabici.

Až se bude jednoho dne vzpomínat a ohlížet za letošním startem nových konzolí, nepochybně tam bude mít svůj minimálně odstavec zminka o jejich nedostupnosti a o šmelení s konzolemi na šedém trhu.

Pro Sony a Microsoft to je holé neštěstí, protože namísto zabývání se "úžasnými" novými vlastnostmi konzolí se celý příběh vždy stočí hlavně na to, že je nelze nikde sehnat a že volně dostupné pro kohokoli bez dlouhého čekání s objednávkou mají být nejdříve v létě příštího roku.

Dříve zaznělo, že rafinované překupnické skupiny a roboti blokují tisíce kusů PS5, k čemuž se nyní vrátíme, protože se k tomu vynořily dodatečné zajímavosti.

Facebooková skupina překupníků CrepChiefNotify říká, že nemá žádné výčitky ohledně přeprodeje PS5: "Mnoho našich členů kvůli pandemii přišlo o zaměstnání a zažívá těžké časy po finanční stránce, ale díky této aktivitě byli schopni zaplatit své složenky, koupit si jídlo nebo vánoční dárky pro své děti. Může být neštastné, že nějaké dítě kvůli nám nenajde vysněnou konzoli pod stromečkem, ale v tu samou dobu se jiné dítě probudí a nemá vůbec nic".

Skupina hlásá, že svým členům jen za tento měsíc vydělala téměř 60 milionů korun. Dokonce má na sociálních sítítch nasazené reklamní kampaně pro nábor dalších překupníků, kterým slibuje téměř okamžitý zisk několika tisíc korun.

Jinak popřela, co dříve napsal BusinessInsider o používání robotů. Prý žádný takový software nemá, jen využívá svých zkušeností a toho, že je na honbu na zbylé kusy PS5 velmi kvalitně připravena.

"Když šílenství v říjnu začalo, informovali jsme členy, ať počítají s tím, že budou muset nákupy učinit někde na cestě. V našem domě jsme měli přichystány monitory, než to vše vypuklo, a díky tomu jsme si obstarali tisíc konzolí," uvedli.

Ten pravý chaos nastal prý až v den premiéry PS5, kdy byli opět překupníci připraveni, všichni věděli o potenciálu, který to skrývá, a výsledkem bylo 2472 sehnaných konzolí, nikoli s boty, vše jen manuální práce jednotlivých členů skupiny.

U nás někteří prodávají nesehnatelnou konzoli na aukčních serverech až za 100 tisíc korun, což sklízí nemalou kritiku či posměšky, leč asi se někdo najde, kdo neřeší finance a kdo ji i za takto přepálenou částku dokáže pořídit.

Zašlo to tak daleko, že kamenný obchod CEX ve Velké Británii nově vykupuje standardní model PS5 za vyšší než běžnou cenu, 600 liber (i od překupníků), načež je dá do běžného prodeje pro ostatní za 750 liber.

V ČR jsou zase nabízeny pouhé prázdné krabice PS5 a to za 300 korun. Sloužit patrně mají jako vtípek, kdy budou novým majitelem zabaleny do vánočního papíru. Z prvotního nadšení obdarovaného, až konzoli pod stromečkem najde, se však rychle vyklube rozčarování, když zjistí, že uvnitř jsou jen ponožky...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments