If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA se stali majitelem F1 her, právě zlevněného DiRT 5, GRID či Project CARS

Odkoupili Codemasters.

Zrovna v den, kdy došlo k nečekané slevě teprve měsíc starých závodů DiRT 5 z listopadu (Xzone o pár stovek všechny tři krabicovky), dorazila neméně překvapivá zpráva od Electronic Arts.

Ti vyhráli soupeření s rivalem z Take 2 a podařilo se jim přebít jejich nabídku ohledně odkoupení známého britského studia a vydavatele Codemasters.

Hodnota akvizice má činit 1,2 miliardy dolarů a účetně prý bude dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

A proč k tomu vůbec došlo? Obě firmy, jak EA, tak Codemasters prý mají sdílené ambice ve snaze o vytvoření co nejlepších závodních her. Toto spojenectví jim prý umožní, aby jejich týmy zvládli vyrobit, spustit a udržovat ještě lepší a větší závodní hry pro vášnivé publikum tohoto žánru, dodal Gerhard Florin z Codemasters. Něco podobného ostatně říkal už při nedávném sloučení se Slightly Mad Studios.

Pod EA tak přešly značky jako DiRT, GRID, Project CARS i oficiálně licencovaná herní série F1, která vychází rok co rok.

Jejich šéf Andrew Wilson podotkl, že herní branže roste, stejně jako žánr závodních her, takže společně prý budou připraveni na novou úru těchto zážitků. EA umožní Codemasters, aby si sáhli na ještě větší trhy i aby posunuli o kus dál existující značky závodů od EA, což zní jako náznak budoucího Need for Speed právě od tvůrců podobného Project CARS 3 či Need for Speed: Shift, které pro ně udělali extrně.

Není vyloučeno, že EA také svěří specialistům z Codemasters péči o značky Real Racing či Burnout, když jejich vlastní studia poněkud vyhořela (pokusy o rebooty NFS od Ghost Games) či se rozutekla (viz dřívější osazenstvo Criterionu).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

F1 2020

PS4, Xbox One, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments