If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Krádeže herních účtů a výher se vyplatí. Hackeři prý vydělali už 350 miliard dolarů

Výsledky průzkumu pro Kaspersky.

Každý desátý hráč počítačových her (konkrétně 12 %, což představuje 179 milionů hráčů na celém světě) má osobní zkušenost s tím, že mu někdo odcizil přístup k jeho hernímu účtu nebo nasbírané výhry. Celkově už tyto škody dosáhly hodnoty 347 miliard dolarů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Kaspersky, která hráčům PC her nabízí jednoduché tipy, jak těmto rizikům i dalším případným potížím, jež mohou souviset s hraním počítačových her, předcházet.

Průzkum pro společnost Kaspersky realizovala agentura Savanta během listopadu 2020. Jeho hlavním cílem bylo zmapovat, jak se v průběhu letošního roku vyvíjela situace v herní komunitě po celém světě. Do průzkumu se zapojilo 5 031 hráčů ze 17 zemí. Téměř pětina (19 %) připustila, že se během hraní her stala předmětem šikany či zastrašování. Tento znepokojivý trend byl nejčastější v Rusku (44 %), dále v Saúdské Arábii (27 %), Turecku (28 %) a v USA (27 %).

Mnohem horší je ale fakt, že se třetina hráčů (33 %, což je zhruba 491 milionů hráčů na celém světě) stala obětí herních podvodů. Všechny výše uvedené jevy vyvolávají téměř u třetiny hráčů (31 %) stres a úzkosti. To je velmi paradoxní, protože právě kvůli úlevě od stresu většina z nich hraje počítačové hry (uvádí to 62 % respondentů), další hledají napětí (62 %) nebo chtějí navázat skrze hraní her nová přátelství (46 %).

"Hráči by si měli s odstupem promyslet, jak se co nejlépe vyhnout šikaně, podvodníkům a hackerům. Když proti nim včas podniknou správné kroky, můžou se plně soustředit na to, aby si co nejlépe užili samotnou hru," říká Marina Titova, vedoucí marketingu spotřebitelských produktů společnosti Kaspersky.

Společnost Kaspersky připravila pro hráče PC her sedm doporučení, jak zajistit, aby jejich online hraní bylo co nejbezpečnější:

1. Nakupujte z oficiálních zdrojů - Počítačové hry vždy nakupujte buď na osvědčených platformách, jakými jsou například Steam a GOG, nebo z oficiálních stránek vývojářů her.

2. Slevy využívejte s rozvahou - Oficiální obchody často nabízejí úžasné slevy, někdy dokonce hry zdarma. Ale mnohé nabídky, které dostanete e-mailem, můžou být podvodné - podívejte se na webové stránky vývojářů daných her, kde uvidíte, zda takovou slevu skutečně nabízejí - pokud ne, není naděje na slevu reálná.

3. Zkontrolujte si pravidla případné reklamace - Ještě, než si hru koupíte, seznamte se s pravidly, která daný obchod uplatňuje v případě, že se vám hra nelíbí nebo na vašem počítači nefunguje.

4. K nákupu přes internet používejte vyhrazenou platební kartu - Nakupujete-li na internetu, není právě nejvhodnější používat při transakcích platební kartu, která poskytuje přístup ke všem vašim úsporám - pořiďte si debetní kartu a převeďte na ni finanční prostředky podle okamžité potřeby. I kdyby útočníci prolomili přístup k serveru, který používáte, příliš tím nezískají.

5. Používejte zabezpečené připojení - Doporučujeme, abyste se k internetovým obchodům připojovali výhradně z domova - poté, co jste si řádně zabezpečili svou domácí síť, a použili produkty k jejímu zabezpečení.

6. Chraňte své účty - Chraňte své účty na serverech Steam a Battle.net i veškeré další profily na sociálních sítích, které používáte k přihlašování k herním obchodům (nejlepší je ale nepoužívat účty na sociálních sítích k přihlašování kamkoli, pokud se tomu můžete vyhnout).

7. Chraňte svá zařízení - Ochranu potřebují i počítače, chytré telefony a tablety, které při hraní používáte. Spolehlivé řešení blokuje podvodné webové stránky a malware, upozorňuje na bezpečnostní problémy a - navzdory zažitému předsudku - nenarušuje zážitek z hraní. U moderních bezpečnostních řešení můžete využít tzv. Gaming Mode (herní režim), který se automaticky aktivuje, jakmile budete hrát v režimu zobrazení na celou obrazovku.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Redakce

Contributor

Comments