If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

O 20 miliard svého bohatství přišli zakladatelé CD Projektu Red kvůli Cyberpunk 2077

+ snížení odhadu prodejů.

Dosud patřili Marcin Iwinski, Adam Kicinski, Piotr Nielubowicz a Michal Kicinski mezi nejbohatší Poláky v zemi. Ale po fiasku s chodem Cyberpunk 2077 na starých konzolích přišli o nemalou část svého bohatství, které se nyní společně cení už jen na 3 miliardy dolarů.

Tito členové managmentu CD Projektu Red dohromady vlastní 34 procent akcií polského studia, které se už pár let veřejně obchoduje na varšavské burze. To mimochodem komentátoři považují za osudovou chybu, protože pak se děním na burze prioritně řídí (a nikoli konáním pro dobro hráčů jako v minulosti).

Mnozí také dříve moc nechápali, jak může být CDPR po finanční stránce nejvíce hodnotným evropským studiem a překonat tak UbiSoft, když má jedinou slavnou značku Zaklínač. Zatímco francouzský výrobce vlastní známých sérií spoustu a hlavně dokáže jejich úspět opakovat s novými díly prakticky každý rok, což se bere za klíčové.

Teď po vydání Cyberpunk 2077 ale bublina, nafouknutá zčásti díky TV seriálu na Netflixu splaskla a hodnota akcií tvůrců výrazně spadla. Kvůli tomu výše zmíněná čtveřice členů managmentu zchudla o miliardu dolarů, tedy více než dvacet miliard korun.

Píše o tom Bloomerg, který nicméně dodává, že strmý pád akcií se začátkem tohoto týdne zastavil a začíná mírně růst. Pro spekulanty tak jde o zajímavou investiční příležitost, pokud Polákům věří, že opravy přijdou rychle (včas) a dokáží se z toho oklepat do budoucna s návratem ztracené důvěry mnohých hráčů - po první a druhé omluvě.

Oslovení analytici jinak snížili svůj odhad prodaných kusů Cyberpunk 2077 po úvodní rok z 30 milionů kusů na "pouhých" 25 milionů. Další zase už počítají s tím, že plánovaná multiplayerová odbočka bude nevyhnutelně opožděna a nedorazí dříve než ve 2023.

Pro férovost je však nutno dodat, že PC verze populární hry je nyní vesměs v pohodě, pokud vlastníte nadupaný stroj, a spousta lidí je z ní nadšená, že hromadně dává nejvyšší možné hodnocení v uživatelských recenzích. Ani PC verze však není bez chyb a řádně odladěná, například včera redaktor Jason Schreier měl ve hře s někým telefonát, a paralelně s tím se prý odehrál druhý hovor.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Cyberpunk 2077

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments