Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Klient obchodu Epic Games Store způsobuje vyšší teplotu procesoru

Dá se to nějak řešit?

Sice si u hráčů šplhl vánočním rozdáváním celé řady pecek, jako například Inside, Tropico 5, Alien Isolation či Metro 2033. Avšak pověst mu kazí nepříjemná kauza ohledně procesorů, jejichž životnost může být tímto dlouhodobě o něco snížena.

Spuštěný klient digitálního obchodu Epic Games Store dle četných reportů způsobuje, že má procesor v počítači výrazně vyšší teplotu než při jeho vypnutí.

Má se tak dít zejména na AMD Ryzen CPU, ale ušetřeny tohoto problému nejsou ani ty od Intelu. Když klient běží na pozadí, procesor má teplotu 50 až 58 stupňů, zatímco bez Epicu jen 34 až 37 stupňů.

Vše ověřili nezávislí experti na HotHardware, kteří disponují tekutě chlazeným AMD Ryzen 9 5950X, a má to být pravda, včetně žroutu systémových prostředků.

Důvodem je prý to, že aplikace Epicu zvyšuje využití určitých vláken, což pak zvyšuje teplotu celého CPU, a to i když je pouze zapnutá na jinak nečinném desktopu, tedy když žádná hra neběží. Klienti ostatních PC obchodů jako Steam či GOG přitom nic takového nedělají.

Obejít se to dá dle VideoCardz částečně tím, že si prolinkujete Epic launcher do GOG Galaxy klienta, který má zabudovanou funkci, že automaticky vypne původního klienta hned souběžně s vypínáním hry.

Nemilé je také jiné zjištění z Glasswire: Epic Games Launcher prý posílá na internet až čtrnáctkrát více dat než Steam či GeForce Experience. Konat se to má v pěti různých procesech při komunikaci s více než dvaceti servery Epicu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments