Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Odblokujte konzoli PlayStation 5, nařídil Sony brazilský soud

Precedens do budoucna?

Netušíme, jestli se tím japonská korporace hodlá řídit, nebo jaké v Jižní Americe existují opravné prostředky jako odvolání atd.

Každopádně do budoucna by to mohlo znamenat precedens, kterým by se teoreticky zvýšila práva uživatelů a naopak zmenšila moc výrobce zařízení.

Soud v brazilském městě Sao Paulo (The São Paulo Court of Justice - TJSP) nařídil Sony, aby odblokovala něčí zabanovanou PlayStation 5. K tomu došlo kvůli porušení smluvních podmínek pro používání konzole.

Zdůvodnil to tím, že prý jde o neadekvátní trest, když konzole v této zemi stojí mnohem více než jinde ve světě (oficiální cena 2 tisíc brazilských realů v přepočtu činí přes 20 tisíc korun - kvůli vysokému zdanění na v zahraničí vyrobenou elektroniku) a když je konzole po zablokování úplně k ničemu.

Z toho někteří vydedukovali, že se patrně jednalo o digitální model PS5, který neumí přehrát fyzické disky a je odkázán na online funkce či nákupy a downloady z PlayStation Store. Ale potvrzeno to nikde není. Na trhu je PS5 v Brazílii od 19. listopadu.

"Je to stejné, jako kdybyste porušili pravidla nějaké služby typu Netflix, ale byli byste za to potrestáni tak, že byste se pak už na vaší TV nikdy nemohli dívat ani na normální televizi naladěnou pozemním či satelitním signálem," vysvětlil to polopaticky jeden specialista, kterého oslovil místní deník Metropoles.

Pakliže by Sony žádosti soudu nevyhověla a danou PS5 znovu neaktivovala (tzn. nepovolila její opětovné připojení k internetu dle unikátního sériového čísla apod.), bude jí naskakovat pokuta 200 realů denně, tedy asi 800 korun denně, ale jen do výše pořizovací ceny PS5. To se zdá být trochu zvláštní, protože případných maximálních 20 tisíc korun takovou společnost asi příliš trápit nebude.

Soudce ze Sao Paula konstatoval, že když takto obecně dojde k zablokování nějaké konzole na dálku výrobcem, hrozí nebezpečí, že to bude z pohledu uživatele neopravitelné či velmi složitě napravitelné.

Deník Metropoles k tomu dodal, že je špatně, pokud výrobce konzole uživateli obvykle nevysvětlí, za co přesně takový trest či postih přišel. Většinou se tak děje za sdílení uživatelských účtů s ostatními na jiných strojích.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments