Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kolik si vydělávají profesionální hráči esportu v současnosti?

Zjistěte, jaké zdroje příjmů mají k dispozici.

Ještě před několika lety bylo nemyslitelné, že by se daly peníze vydělávat jen hraním počítačových her. V dnešní době je to realita. Špičkový hráči esportu si hraním počítačových her zvládnou vydělat i stovky tisíc měsíčně stejně jako profesionální sportovci. Rok od roku sledovanost světových turnajů stoupá a s tím i zisky hráčů. Ovšem hraní turnajů není zdaleka jediný zdroj jejich příjmu. V článku si rozebereme, z jakých zdrojů získávají hráči esportu finanční prostředky a kolik si vydělávají ti nejlepší.

Sledovanost esportu rok od roku roste

Trh s esporty v roce 2020 vzkvétal více než v předešlých letech. Společnost 2020 Global Esports Market Report uvádí, že očekávané příjmy budou oproti roku 2019 vyšší o 150 milionů dolarů. Většinovou část příjmů tvoří sponzoring. Očekává se také nárůst sledovanosti esportu. V roce 2019 sledovalo esport 439 milionu diváků v roce 2020 je předpoklad 495 milionů unikátních diváků což by byl meziroční nárůst + 11,7 %. V rozhovoru pro reuters.com to uvedl Peter Warman, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Newzoo.

Zájem o esport stoupá ale také v oblasti kurzového sázení. Například sázková kancelář Fortuna velmi aktivně rozšiřuje své nabídky sázek na esporty. Vsadit je možné na nejoblíbenější hry jako jsou Counter Strike, Dota2, League of Legend nebo Starcraft 2. Při využití akce fortuna promo kod bez vkladu každý nový hráč také dostane tzv. uvítací fortuna bonus, který rozhodně potěší. Hráči mohou sledovat živé zápasy online, kurzy nebo sázet na své oblíbené týmy. Esport je jednoznačně hitem a zájem o něj rozšiřuje i možnosti výdělku pro ty méně i více úspěšné hráče. Ti díky tomu mohou získávat peníze hned z několika různých zdrojů. Výši zisku ovlivňuje především úroveň hraní a s tím související sledovanost a oblíbenost.

Platy od progamingových týmů v ČR i v zahraničí

V České republice existuje několik progamingových týmů, tím nejznámějším je tým eSuba. Jeho příjmy tečou především ze sponzoringu od známých společností jako jsou například Dell, Samsung, Asus a další. Tým tvoří 55 hráčů a na profesionální a poloprofesionální úrovni se pohybuje cca 10 lidí z nich. Ti nejlepší se prioritně věnují hraní her jako jsou Counter-Strike a Hearthstone. A kolik si vydělají?

V Čechách je bohužel esport ještě v plenkách, a proto jsou výdělky českých hráčů oproti zahraničním o dost nižší. Poloprofesionální hráči v ČR si měsíčně vydělají do 10.000 Kč. Těm nejlepším pak toto číslo roste dle jejich výkonu. Bavíme se tedy o částce nad 10.000 Kč/měsíc. V zahraničí se měsíční průměrné platy týmových hráčů pohybují v rozmezí 3.000 dolarů - 5.000 dolarů.

Prize Pool hlavní cena v turnajích

I v esportech je vyhlášena prize pool pro každý turnaj. V těch největších turnajích se pak jedná o miliony dolarů, které si hráči mohou odnést v případě vítězství. Pro příklad uvedeme třeba Fortnite World Cup 2019, kde celková prize pool činila 30,5 milionu dolarů nebo mezinárodní turnaj DotA 2, kde prize pool byla ještě o něco vyšší než u Fortnite Worlds Cup 2019 a přesáhla 34 milionu dolarů. V českých korunách se jedná o částku 800 mil. Kč. Vítězný tým získal 15,5 milionu dolarů v přepočtu na jednotlivce se jednalo o částku 3,1 milionu dolarů (73 milionů Kč).

Streaming na platformě Twitch

Streaming je další zajímavou možností, jak si přivydělat při hraní esportu. Podstata je jednoduchá. Čím více fanoušků a sledujících, tím větší výdělky. Pojďme se podívat odkud hráči při streamování získávají peníze a v jakých částkách se pohybují.

Předplatné na Twitch a dary od fanoušků

V případě, že hráč získá dostatek sledujících, pak si sledování jeho kanálu mohou fandové předplatit. Cena předplatného na Twitch je 4,99 dolarů/měsíc. Z toho jde 50% hráči a 50% si bere provizi Twitch. Nicméně pokud hráč má sledovanost vyšší než 10.000 na stream pak se provize pro Twitch snižuje na 30%. Například světoznámý streamer esportu Tyler Blevinse se může těšit z 200.000 sledujících fandů a díky tomu vydělává na předplatném 500.000 dolarů/měsíc. Dalším zdrojem jsou finanční dary od fanoušků. Twitch si zde nebere žádnou provizi. Veškeré příjmy jdou do kapsy hráči esportu.

Osobní sponzoring a reklama

Hráči s vysokou sledovaností jsou pak z marketingového hlediska zajímaví i pro velké společnosti, které se snaží umístit reklamu, za předem určenou cenu, na začátku či v některé další části jejich videa. Výdělky pouze ze sponzoringu se u sledovaných a oblíbených hráčů pohybují až na částce 10.000 dolarů za měsíc.

Osobní sponzoring je podobný, akorát s tím rozdílem, že hráči dostanou od firmy například hru, kterou pak mají za úkol ukázat svým fanouškům. Za každého diváka dostanou finanční odměnu. Ta se pohybuje od 1 centu - 1 dolar. Tady to jsou jednoduché počty. V případě, že hráč bude mít 10.000 přivedených diváků za hodinu, pak je jeho odměna při 1 dolaru za diváka krásných 10.000 dolarů. Takže být oblíbený se v esportu skutečně vyplácí.

Kolik si tedy vydělají profesionální hráči esportu celkem

Nejprve si tedy shrneme, kolik si takový hráč může vydělat v průměru za měsíc. Pokud bychom do celkové částky započítali průměrný plat týmového hráče - 4.000 dolarů, výhry v turnajích (průměr za měsíc) - 690 dolarů a nejnižší hranici výdělku při streamování 1.500 dolarů, pak se celková částka pohybuje kolem 6.200 dolarů (133 000 Kč) měsíčně. Ročně to pak činní 74.000 dolarů (1 591 000 Kč). A kolik si vydělávají ti nejúspěšnější hráči esportů? Pojďme se podívat na světové Top hráče esportu, kteří se drží dle informací redakce webu esportsearnings.com na prvních třech příčkách.

Johan "N0tail" Sundstein

První příčku obsadil 26letý Johan Sundstein z Dánska, který hraje pod nickem N0tail a za své hráčské působení od roku 2018 se zúčastnil 125 turnajů. Jeho celkový zisk činí necelých 7 milionu dolarů. K dnešnímu dni je to konkrétně částka 6,969,737 dolarů.

Jesse "JerAx" Vainikka

Na druhém místě se umístil 27letý Jesse Vainikka z Finska s přezdívkou JerAx. Celkem se zatím zúčastnil 65 turnajů a jeho zisk činí 6,470,548 dolarů.

Anathan "ana" Pham

Třetí místo ve světovém žebříčku patří 20letému a jednomu z nejmladších hráčů esportu. Jmenuje se Anathan Pham, hrající pod nickem Ana. Ze všech tří se zúčastnil nejméně turnajů. Pouze 24 a jeho celkový zisk činí prozatím 6,000,411 dolarů.

Tento článek je placenou inzercí.

Read this next