Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Babiš: Možná jsme i světovými lídry herního průmyslu

Silná slova z Krakova.

Na podobná velkohubá prohlášení jsou někteří lidé už vyloženě alergičtí. Zvlášť když pochází od lidí, kteří se jinak oboru vůbec nevěnují. Ani u nás stát na rozdíl od celé řady jiných zemí (či filmů) neposkytuje masivní dotace na vývoj her ani tolik nepodporuje vzdělávací programy pro tuto profesní dráhu.

Na včerejším setkání premiérů zemí Visegrádské čtyřky se neřešil jen koronavirus, ale došlo kupodivu také na hry.

"Český herní průmysl má skvělou pověst, možná jsme i světovými lídry," prohlásil v Krakově po jednáních premiér Andrej Babiš (ANO). Reportovaly o tom z místa Lidovky.cz a rozčílilo to některé domácí tvůrce her ve facebookové skupině.

Narážel na to, že tento segment v ČR jen za rok 2018 vygeneroval tři miliardy korun, i na úspěchy studií Warhorse, Bohemia Interactive (viz i nedávný odkup podílu Tencentem) či SCS Software.

To poslední jmenované na setkání politiků dokonce mělo i prezentaci svého simulátoru řidiče kamionu. Dle Babiše by něco takového bylo nyní potřeba na hranicích s Německem.

Na akci byl oznámen také projekt V4 Game Award, jakási soutěž pro herní tvůrce a výměnné pobyty specialistů z těchto čtyř středoevropských zemí. Zakladatel SCS Pavel Šebor je k tomu ale skeptický, doba ke spolupráci mezi zeměmi prý není příliš nakloněna - navíc sdílení know-how či technologií není běžné ani mimo tento region.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments