Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vydavatel The Sinking City vrací úder, tvůrci hry zase mluví o zpirátění

"Poslali jsme jim 10 milionů eur".

Francouzský vydavatel Nacon (Big Ben Interactive) si odmítl nechat líbit, co se proti němu rozjelo o víkendu (psali jsme: Nekupujte si naši hru ze Steamu, varují tvůrci The Sinking City), protože není tak jasné, jak to navenek vypadá, kdo je ten dobrý a kdo ten zlý.

Na Ukrajinu prý studiu Frogwares poslal více než 10 milion eur na vývoj hry (262 milionů korun). Prý to byli Frogwares, kdo za nimi přišel s žádostí o financování, kdo spoléhal na marketing od vydavatele, tisíce člověkohodin práce a investice milionů eur do propagace.

Ukrajinští tvůrci údajně porušili smlouvu, aby toho využili ve svůj prospěch, ačkoli tu byla snaha se normálně dohodnout a vzájemně se respektovat. Naconu je proto líto, že s nimi Frogwares nespolupracují na Steam verzi hry, která je tím pádem úplně holá, bez online funkcí či specifických vlastností Steamu.

Watch on YouTube

Autoři The Sinking City na to zase reagovali publikováním dlouhého videa, kde sdělují svůj pohled na celou kauzu, o níž musí rozhodnout soud, což potrvá ještě měsíce či možná roky.

Podle Frogwares prý prezident pařížského Naconu pověřil některé zaměstnance, aby si hru koupili na Gamesplanet, cracknuli ji a nahráli ji na Steam, jako by snad šlo o oficiální Steam verzi.

Domnívají se proto, že jejich dílo bylo zpirátěno, dokonce i logo obchodu bylo nahrazeno Naconem, který měl použít tajný klíč od Frogwares, co znal z období vývoje. Mělo dojít k dekompilaci hry, nahrazení souborů a dalším nelegálním úpravám, které dle databáze Steamu provedl programátor z firmy Neopica, jíž Nacon dříve odkoupil.

"Nacon bude čelit právním konsekvencím svého rozhodnutí o zpirátění vlastnictví Frogwares, za což ve Francii hrozí až sedm let vězení a pokuta až 750 tisíc eur. Věříme, že spravedlnost vše zohlední," ukončili svou verzi příběhu autoři The Sinking City.

Read this next