Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Grand Theft Auto 5 na PlayStation 5 a Xbox Series nebude jen obyčejným portem

Spíš něco jako Mafia.

O remasteru jedné z nejúspěšnějších her historie (zatím 140 milionů kusů) toho ještě moc nevíme, krom počátečního oznámení či spekulací o enginu z RDR2.

Ledacos lze však vyvodit z čerstvých slov CEO Take 2 na středeční Morgan Stanley Technology, Media and Telecom Conference, kde se řešilo i zdražení her.

Někdo z přítomných se ho tam zeptal, jestli se remastery stanou větším pilířem vydavatele do budoucna, čímž narážel na úspěchy mnoha moderních portů z posledních let:

"O tom si nejsem jistý, zda tomu tak bude, každopádně chápeme remastery jinak než naše konkurence. Neděláme jen jednoduché porty na další platformu, ale dáváme si záležet a bereme si více času na to, aby byl titul při opětnovém vydání odlišný a také aby seděl nové technologii, pro kterou vychází."

Watch on YouTube

Strauss Zelnick dodal, že vždy vylepší technologii, upgradují grafiku a výkon. To je dle jeho názoru důvod, proč se jejich remasterům typicky tak daří (ale ne že by jako ostatní výrobci nepostupovali úplně stejně - pozn.red.).

Prý se jim to báječně povedlo se sérií Mafia - což může být trochu matoucí, protože v případě Mafia 1 šlo o remake všeho od základů, zatímco GTA5 ma být "jen" remasterem. Zde chybí upřesnění, zda se mluvilo o dvojce a trojce nebo o jedničce, protože tam se to pojalo úplně jinak.

A co tedy boss Take 2 pověděl přímo o modernizaci hitu pro nextgen platformy, které tím pádem budou už třetí konzolovou generací, pro něž vyjde?

Je si prý jistý, že remaster nabídne hráčům silný zážitek. Dále je sebevědomý v tom, že Rockstar odvede báječnou práci i pro PlayStation 5 a Xbox Series, čehož by ale nemohlo být docíleno, pokud by tvořili jen prachsprostý port. Z toho si každé dokáže vydedukovat, že to bude něčím větším.

Fanouškovský nástřel

Poslední věc na konferenci se týkala eventuálního remasteru starších dílů série. Z pléna totiž zazněl názor, že pravděpodobně značná část hráčů GTA5 nikdy nehrála minulé díly série, tudíž by po tom určitě prahla. To Zelnick nazval výbornou a vyzývavou otázkou, kterou ovšem nebude dále komentovat a "případnou aktualizaci release-listu nechá na samotných Rockstar Games".

Read this next