If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PlayStation 5 se stane ziskovou už příští měsíc a má vyšší zastoupení hráček než PS1

+ přijetí Returnal, zrevidovaný model konzole.

Další den, další slajdy z prezentace od Sony. Po záměru udělat PlayStation více sociální a odkrytí Uncharted 4 PC to je tentokrát více o samotném hardwaru a kdo jsou hráči.

Jindy obvykle trvá, než se nějaká konzole stane zisková, řadu let, avšak u PlayStation 5 tomu bude kupodivu jinak. Sony ji prý přestane dotovat ze své kapsy už příští měsíc, tedy v červnu 2021 (pouhých sedm měsíců od premiéry), a pak na ni začne vydělávat, i díky snížené ceně komponentů a výroby.

Zajímavá je dále rostoucí obliba PlayStation u žen či dívek - hráček. V době PS1 byly zastoupeny pouze 18 procenty, ale u PS4 a PS5 tvoří téměř polovinu publika, přesně 41 procent.

Sony jinak peruánským úřadům nahrála registraci nového bezdrátového modulu, který má být údajně v nějaké budoucí revizi hardwaru. Označen je jako CFI-1115A, ale samozřejmě nevíme, kdy dorazí na trh. Jisté je pouze to, že tento modul AW-XM501 uvnitř PS5 nahradí původní anténu J20H100 a že bude mít jiný výkon.

Streamovací služba PlayStation Now má nyní 3,2 milionu uživatelů. Někdy během letoška bude v Evropě spuštěna lokální verze obchodu Playstation Direct s hardwarem, příslušenstvím či krabicovkami.

V tomto fiskálu (do března 2022) hodlá Sony prodat aspoň 15 milionů kusů konzole PS5 a v tom příštím fiskálu dokonce 23 milionů, takže zákaznická základna by za úvodní 2,5 roky na trhu pak byla 50 milionů lidí. Čili předpokládá se vyexpedování o čtvrtinu více kusů PS5 než za stejné období PS4.

Poslední zmínka se týká Returnal: výrobce ho už považuje za úspěšnou novou značku. Zaplatil se prý také vývoj PC verze Predator: Hunting Grounds. Potvrzeno dále bylo, že Horizon: Forbidden West vyjde i ve verzi pro PS4 (tak jako třeba Far Cry 5).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments