Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Všichni jsou už v Mexiku s Forza Horizon 5

Neuvěřitelně vypadající závody - trailer, detaily, 7 minut z hraní.

Takže květnové spekulace se nemýlily. Studio PLayground Games překonává samo sebe (narážíme na Austrálii v trojce) a vytváří ještě úžasnější otevřený svět inspirovaný Mexikem.

Před okamžikem odkrytá Forza Horizon 5 vyjde pro Xbox Series X / S a PC dne 9. listopadu 2021 (Windows Store i Steam, Xbox Game Pass a cloud).

Půjde o dosud nejrozlehlejší a prý nejvíce pestrou hru v této sérii, kde se projedete v poušti mezi kaktusy, na mořském pobřeží, v barevných historických městech s kresbami na domech, v deštném pralese, korytu řek i ve sněhem zavátém kráteru aktivní sopky (mimochodem zatím nejvyšším bodu v Horizon s dohledností kilometry daleko na všechny strany). Vše s raytracingem, písečnou bouří a do posledních geologických detailů nasnímané technologií photogrammetry přímo na místě skutečné předlohy.

Z debutového traileru si vyloženě sednete na zadek a zapomenete na odložené, cross-genem limitované Gran Turismo 7 na 2022:

Watch on YouTube

Když předváděčky jednotlivých prostředí pokaždé začínaly statickým pohledem kamery na krajinu, například kaňon, působilo to jen jako nějaké vymazlené tech-demo. Náhle se však okolo prohnalo sportovní auto a kamera ho rychle začala následovat, což mělo nevěřícím Tomášům prokázat, že takhle opravdu vypadá samotné hraní a není to nějaký podvrh. V některých lokacích tvůrci natočili po 24 hodin oblohu, aby ji pak věrně přenesli do hry s HDR. Jsou tady i nové systémy volumetrického nasvícení paprsků slunce v džungli.

Nový režim kariéry vás vezme na cestu napříč celým Mexikem v režimu Expedition, kde máte například jet řekou až do rozvalin. Tyto výzvy vás mají odměnit, potkáte nové postavy a rozhodnete o vyústění příběhových misí, které ovlivní rozmary počasí jako třeba intenzivní tropické bouře (sezóny v unikátním Mexiku budou dynamické a změní svět každý týden, žádné dvě sezóny se prý nebudou opakovat).

Jádrem hry samozřejmě zůstává online (Horizon Arcade) s možností připojit se do něčí hry kdykoli. ForzaLink zařídí snazší propojení s ostatními živými hráči, s nimiž se zapojíte i do miniher či Battle Royale módu. Novinkou se stanou nástroje pro vytvoření vlastních pravidel závodů a přizpůsobením všeho možného, což bylo předvedeno na stadionu s kuželkami.

Sedmiminutové demo, kde účinkuje vůz Mercedes-AMG Project ONE schopný dosáhnout maximální rychlosti 350 kilometrů za hodinu, výsledek nejnovější a nejefektivnější hybridní technologie z formulí, přenesené z okruhu na silnice vůbec poprvé:

Watch on YouTube

Na výběr budou tři edice Standard, Deluxe a Premium, přičemž na Xbox Game Pass bude ta standardní s volitelným dokoupením prémiových přídavků, včetně předčasného přístupu už od 5. listopadu. Tvůrci z Turn 10 jinak prý pilně pracují na příštím dílu Forza Motorsport, ten ale ukázán nebyl.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Forza Horizon 5

Xbox One, Xbox Series X/S, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments