Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Valve oznámili handheld Steam Deck - odemčené a výkonné PC pro hraní na cestách

ZÁSADNÍ ZPRÁVA: Specifikace, videa, fotky, ceny...

Žádná E3, kdepak. Valve si správně schovali své zásadní oznámení až na okurkovou sezonu, kdy to rozhodně nezapadne.

Dnes večer představili Steam Deck, nový herní handheld, který je přímou konkurencí Nintendo Switch. V prodeji bude od letošního prosince, pokud si učiníte objednávku zítra ve třech různých verzích.

Vstupním modelem je 64 GB za 399 dolarů, ale rychlejší NVMe SSD disk (se svižnějším načítáním) nabídnou až dražší verze 256 GB za 529 dolarů či 512 GB za 649 dolarů (ta má ještě jako jediná protiodleskové sklo). Po stránce grafického výkonu a jiných vnitřností se nicméně lišit nebudou (tzn. žádný guláš jako s horší konfigurací Xbox Series S). Pokud by kapacita nestačila, lze dokoupit klasické Micro SD kartu a prostě vložit do slotu, byť loadování takto bude trochu pomalejší než z interního SSD.

Prezident Valve Gabe Newell řekl IGN, že dosažení uvedených cen pro ně bylo bolestivé, ale klíčové pro úspěch. Aby se neopakovaly problémy jako s překupníky konzolí PS5, bude časem existovat speciální rezervační systém. Přednost v pořadníku budou mít ti, kteří si něco zakoupili na Steamu v červnu 2021.

Design zařízení silně připomíná Nintendo Switch, ale je mírně větší (úhlopříčka má 7 palců oproti 6,2) a hlavně má schopnosti plnohodnotného herního PC, takže přes modifikovanou verzi SteamOS 3.0 máte přístup ke své kompletní knihovně her na Steamu a můžete hrát nejnovější AAA tituly pro PC. Včetně nového konzolového rozhraní pro snadnou navigaci na obchodě a také, a to je zajímavé, nijak nelimitovaný desktop (žádné restrikce na rozdíl od Apple), kam si můžete nainstalovat aplikace dle libosti od třetích stran, včetně třeba Epic Games Store launcheru apod. (cokoli, co můžete dát na linuxové PC).

HW specifikace jsou následující: dotyková LCD obrazovka 1280x800 (poměr stran 16:10) s 60hz, vlastní AMD APU se čtyřmi jádry a osmi vlákny CPU s 8 RDNA 2 jednotkami pro GPU (poslední dostupná architektura) a 16 GB LPDDR5 RAM. Takže je to celé mnohem výkonnější než Switch (u GPU se uvádí 1,6 terraflopu) a zvládá to rozběhnout třeba Star Wars Jedi: Fallen Order na vysoké detaily bez jakéhokoli zaškobrtnutí, viz video. Stejně tak na tom šlapou dobře třeba DOOM Eternal, Control, Death Stranding či Stardew Valley a Hades.

Watch on YouTube

Také to dokáže minimalizovat (uspat) rozběhnuté hry a později se k nim vrátit. Celé to prostě funguje podobně jako herní konzole a cílem Valve je poskytnout vám přístup ke všem vašim hrám ze Steamu na cestách.

Steam Deck také podporuje Bluetooth 5.0, tudíž připojíte kterékoli zařízení, jako byste to udělali k běžnému PC, včetně Apple Airpods. Další možností je umístit to do doku, připojit k monitoru a provozovat to víceméně jako běžné PC s myší a klávesnicí, vč. ALT+TAB nebo nainstalování tam Windows namísto SteamOS, ačkoli k tomu prý nemáte mít důvod.

Watch on YouTube

Baterie (40Whr) by měla vydržet 2 až 8 hodin v závislosti na tom, co přesně děláte. Například Portal 2 si užijete po 4 hodiny, ale pokud ho nastavíte pro chod v 30fps, herní doba se prodlouží na 5 až 6 hodin. Snížíte-li rozlišení na méně než 720p, vydrží baterka též déle. Hry si můžete nastavit dle svého gusta, byť většina se spustí s přizpůsobenou grafikou pro toto zařízení.

V balení najdete jen adaptér a ochranné pouzdro na cesty, ale dok bude k zakoupení až separátně (cena zatím není známa). Handheld má jinak v sobě zabudovaný mikrofon pro chat v multiplayeru, ale anténu (jako mobily) nikoli, tudíž vyžaduje Wifi připojení. Rozměry jsou 298mm x 117mm x 49mm a váží 669 gramů.

Nastavit půjde jas displeje a můžete to používat i pro brouzdání po internetu přes prohlížeč. Podporováno bude jakékoli přílušenství připojitelné přes USB-C, a pak tam bude samozřejmě i ethernetový konektor a HDMI.

Read this next