Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dozvuky Steam Deck: Chvála od šéfa Epicu i analytiků, odhad odbytu dle Gabe Newella

Přirovnání k Xbox Series X + podpora Game Pass?

Nic většího než včerejší oznámení herní mašinky od Valve se už ve zbytku prázdnin pravděpodobně nestane. Není proto divu, že se Steam Deck stal velkým trendem na sociálních sítích a vyjadřuje se k němu každý, kdo má pusu.

Nadšen je z tohoto kroku konkurence třeba Tim Sweeney, šéf Epicu. Podle něj to je úžasný krok od Valve, když jde o handheldový PC/konzolový hybrid, který je navíc otevřenou platformou a lidé si tam mohou dát, jakýkoli software chtějí, včetně jejich Epic Games Store či Windows.

Analytik Daniel Ahmad říká, že Steam Deck může být lákavý jen díky dominantní pozici Valve na trhu. O to samé se prý v minulosti pokoušela spousta jiných firem, ale většinou ztroskotala na tom, že nedokázaly správně vybalancovat výkon a tu pravou, relativně nízkou cenu. Kdežto Valve jsou v mnohem lepší pozici než ostatní a z jejich strany to je prý velmi chytrý tah.

Celé to značí, že jim mohou být víceméně fuk minimální marže z hardwaru, když si to bohatě vynahradí z provize z prodeje her na předinstalovaném obchodě. Valve se tak vlastně ocitli v té samé roli jako jiní výrobci konzolí typu Sony či Microsoft. Stále nepřicházející Switch Pro se tedy bude muset sakra snažit, protože bude s tímto strojem Valve logicky srovnáván, byť bude mít exkluzivní tituly.

Gabe Newell prohlásil, že očekávají odbyt v řádu milionu kusů, pokud vše provedou správně a něco nezbabrají. Ukazatelem úspěchu pro ně bude, pokud si tato mašinka najde dostatečně velké publikum, které ocení nabízenou hodnotu jak pro hráče, tak vývojáře. Zároveň ale nemají v excelových tabulkách stanoven nějaký cíl, jako že se musí prodat například osm her na Steamu z každého takového zařízení a jinak by jim to obchodně nedávalo valný smysl - s ničím takovým prý dopředu nekalkulují.

Bylo také upozorněno, že Steam Deck se vlastně může stát novým druhem PC, kam si dáte předplacenou službu Xbox Game Pass. Jak známo, SteamOS lze dát pryč a nahradit ho Windows, i s Microsoft Store a všemi ostatními vymoženostmi. Otázkou samozřejmě je, kolik lidí to reálně udělá, pokud budou s operačním systémem od Valve spokojeni.

Slíbena je podpora raytracingu i funkcí DirectX 12 Ultimate, například variabilního rate shadingu (VRS). Modder Peter "Durante" Thomas dokonce výkon v počtu zobrazených pixelů přirovnal k Xbox Series X, co se týče cíleného rozlišení 1280x800. Procesor má být v podstatě polovičního výkonu co PS5 či Xbox Series X, jen na menším taktu.

Rezervace zařízení budou odstartovány dnes zde a vedle nákupní historie na daném uživatelském účtu na Steamu bude vyžadováno složení zálohy 5 dolarů, aby se trochu zkomplikoval život překupníků.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments