Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Největší fronta je na nejdražší model Steam Deck, ale spoustu populárních her nerozběhnete

Odklad dostupnosti + potíže při rezervacích.

Valve měli při čtvrtečním oznámení a následných dozvucích plnou pusu řečí, jak budou mít vymakaný systém předobjednávek, ale skutek opět utekl. Při startu koncem minulého týdne nastal úplně stejný chaos jako kdykoli jindy, stránky byly přetížené, opakovaně házely chybové hlášky při snaze o zaplacení a řadu lidí to otrávilo. Nyní, po opadnutí počátečního náporu mohou rezervovat už i nové uživatelské účty na Steamu.

Dostupnost všech tří modelů byla posunuta z Vánoc na 1. čtvrtletí 2022, takže servery typu eBay zaplnily nabídky od překupníků za astronomické částky.

Z uniklých dat jsme se dozvěděli délku čekacích front na Steam Deck dle jednotlivých regionů: na nejdražší 512 GB model čeká v Severní Americe dvakrát více lidí (55 tisíc) než na 256 GB verzi (28 tisíc). V Evropě je situace obdobná, jen jsou čísla nižší (10 tisíc vs. 5 tisíc).

Gabe Newell prozradil, že lidé si budou moci sami vyměnit SD, ale nikomu to prý nedoporučují dělat. Používá se totiž standardní M.2 2230 slot.

Mnohem větším problémem je, že základní Steam Deck v tuto chvíli nedokáže rozběhnout spoustu populárních her, například Apex Legends, PUBG, Destiny 2 či Rainbow Six Siege. Důvodem je jejich nekompatibilita se SteamOS, i kvůli anticheatovacímu software. Valve slibují, že do času premiéry s tím něco provedou.

Šikovná pro ověření je ProtonDB, kde můžete zjistit, které hry z těch nejvíce hraných (dle počtu hráčů) si s touto mašinkou neporadí, mj. české DayZ, Dead by Daylight, Fall Guys, Hunt: Showdown. Mnohé jiné sice šlapou, ale ne úplně ideálně, třeba GTA5, Monster Hunter World, Football Manager 2021 atd.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments