If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Ta ukrajinská farma s tisícemi PS4 sloužila pro FIFA Ultimate Team

Objasnění černého byznysu.

Možná jste minulý týden zaregistovali tuhle kauzu, která nevrhá úplně dobré světlo na celý východ Evropy, že tam takové věci jsou vůbec možné.

Jak známo, ukrajinská policie zabavila celkem 3800 konzolí PlayStation 4, které byly v serverové farmě využity k nelegálním účelům.

Nejprve se mělo za to, že mělo jít o těžební stanice pro kryptoměny, avšak místní byznysový magazín Delo zjistil reálné využití.

Celá farma ve skutečnosti byla o tom, že počítače ovládaly konzole PS4 Slim k tomu, aby farmařily herní měnu ve hře FIFA Ultimate Team od EA.

Jak známo, hráči si vydělají měnu FUT tím, že hrají tento manažeský režim FIFA po delší dobu a pak se svými úspory vyrazí na ve hře zabudované aukce, aby získali kartičky vzácných fotbalistů.

Tato farma na Ukrajině tedy vytvářela boty, uživatelské účty s vysokou částkou herní měny, které se pak prodávaly na černém trhu za reálné peníze.

EA sice oficiálně prohlásili, že zabanují všechny uživatele, kteří budou tuto černotu provozovat, ale je jasné, že jde o lukrativní byznys. Vše se děje navíc zrovna pár měsíců poté, co si zaměstnanec přímo EA osobně přivydělával prodejem vzácných kartiček do FUT za částky přesahující tisíc dolarů.

Při razii na Ukrajině tamní policie zabavila vedle konzolí PS4 Slim také 500 grafických karet a 50 procesorů, které jsou běžně využívány pro těžbu kryptoměn, takže odsud nejspíš pochází ten omyl, případně mohlo jít o bokovku k FUT.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments