Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GTA trilogie v remasterovaném balíčku má dorazit letos na podzim

ZÁSADNÍ ZPRÁVA: Co zatím víme?

Máme před sebou bezpochyby nejslabší podzim za posledních deset let kvůli odkladům prakticky všech větších her po koronavirových zpožděních s vývojem, i kvůli nedostatku kusů konzolí PlayStation 5.

Dnes večer jsme se však dozvěděli něco, co by mohlo pachuť v ústech trochu vylepšit a předvánoční sezónu 2021 zachránit, protože se to bude prodávat jako rohlíky.

Spekulovalo se o tom sice už déle, leč z pochybných výkřiků nebo jen z dedukcí po odstranění některých neoficiálních modifikací. Teprve nyní vše ověřily důvěryhodné zdroje z Kotaku a dá se na to tím pádem spolehnout, protože ten samý člověk věděl o rozšířeních GTA Online mnoho týdnů v předstihu.

Rockstar prý aktivně chystá remasterovanou trilogii Grand Theft Auto, která zahrne trojici naprostých klasik: Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto: Vice City a Grand Theft Auto: San Andreas.

Jen ilustrační obrázek

Vyjít mají minimálně pro PS4, PS5, Xbox Series, Xbox One už koncem října či začátkem listopadu letošního roku (tzn. velmi brzy!), přičemž verze pro PC, mobily či Switch a Stadia pravděpodobně sklouznou do 2022, protože jako vždy u Rockstaru mají prioritu konzolovky. Počítat by se mělo jak s digitálními verzemi, tak snad i s krabicovkami pro kamenné obchody.

Všechny tři výše uvedené díly GTA mají být remasterovány na Unreal Engine a být mixem staré a nové grafiky. Zdroj Kotaku prý hry v chodu už viděl na vlastní oči a vizuální stránka mu připadala, jako by se díval na těžce modifikované GTA 3 od nějakých nadšenců, což je určitě nadějné.

Uživatelské rozhraní má být aktualizované též, ačkoli si zachová původní styl. To samé platí pro hratelnost, kdy se autoři snaží o věrnost stylu originálů ještě z PS2 éry.

Jen ilustrační obrázek

Hlavním studiem, kterému to bylo svěřeno, je skotské Rockstar Dundee (původní Ruffian stojící za sérií Crackdown či Halo Master Chief Collection). Pomáhat má jiným pobočkám firmy i s nextgen verzí GTA 5 pro PS5 a Xbox Series, která vyjde v půlce listopadu. Právě současné vytížení Rockstar Dundee s těmito předělávkami má být důvodem toho, proč Red Dead Online nemá poslední dobou moc updatů.

Vše vyřčené je prozatím nepotvrzeno, tzn. není to ještě oficiálně jisté a plány výrobce se ještě mohou změnit, jako se tomu už stalo s touto remasterovanou kolekcí, když se kvůli covid-19 opozdila (původně jsme ji už nyní měli hrát). Předtím prý měly tyto tři díly starých GTA symbolizovat určité poděkování Rockstaru za koupi GTA 5 pro nextgen konzole, leč i to se změnilo - nyní to spíš vypadá na prodej těchto tří remasterů společně v jednom balíčku, separátně od GTA5.

Pokud budou modernizované klasiky u hráčů a v odbytu frčet, pak prý dá studio zelenou i remasteru prvního dílu Red Dead Redemption.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto III

Video Game

Grand Theft Auto: San Andreas

Android, iOS, Xbox 360, PS2, Xbox, PC, Windows Phone

See 1 more

Grand Theft Auto: Vice City

PS2, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments