Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Logitech G435 - Bezdrátová herní sluchátka

Úžasná lehkost.

VERDIKT: Na bezdrát úžasná lehkost s překvapivě obstojným zvukem. Bohužel použité materiály neoslní a je zde několik designových neduhů.

Před pár dny jsme dostali k otestování nový bezdrátový headset G435 od Logitechu, který se v Čechách začne prodávat začátkem října a jeho doporučená cena budou zhruba dva tisíce korun. Hned v úvodu musím zmínit, že se jedná o herní headset, takže jeho zamýšlené použití je spíše v rámci domova. Ne, že by venku nemohl fungovat, ale jak záhy pochopíte na cestování není příliš vhodný.

Headset je nabízen ve třech barevných variacích, ale rozhodovacího dilema se moc bát nemusíte. Pro mužskou část populace je totiž smysluplná pouze černá varianta. Další verze představují kombinace bílé se světle modrou nebo křiklavé růžové s fialovou a modrou vhodné asi jen pro holky.

Po vybalení z krabice mě upoutaly dvě zásadní věci. Jednak to byla váha celého headsetu, která činí pouhých 165 gramů! Skoro nevěříte, že se jedná o bezdrátová sluchátka s integrovanou baterií, která má udávanou výdrž 18 hodin. Po nasazení na hlavu je opravdu fajn pocit, že nikde nic netlačí a během chvilky skoro přestanete vnímat, že je máte nasazené. To se mi třeba u mého oblíbeného MS Xbox Wireless Headsetu nikdy nestalo, protože je robustní a něco váží, takže o něm pořád vím.

Tou druhou věcí jsou použité materiály, které vlastně vysvětlují onu nízkou hmotnost. Kromě vnitřní elektroniky jsou celá sluchátka vyrobena z plastu (22 % pochází z recyklovaných plastů), látky a paměťové pěny. Na papíře to zní možná dobře ale pocitově to ve mně vyvolalo dojem, že se jedná o velmi laciný headset pro děti. Ano, pokud sázíte na ekologii, tak tyhle sluchátka mají určitě menší uhlíkovou stopu než konkurenti. Málo kdo ale stojí o to, aby jeho sluchátka působily levným dojmem.

I hlavový most je tvořený pouze pružnými plastovými profily a látkou. Je ale hodně poddajný, že v podstatě nemá šanci na hlavě jakkoli tlačit. Naušníky jsou spíše menší velikosti a jsou z paměťové pěny potažené látkou. Nemusíte se tak bát, že se vám častým použitím začnou „sypat" jako ty z umělé koženky. Otázkou ovšem je možné zašpinění styčných ploch klem uší a na hlavovém mostě. U koženky tyto části jen otřete a je hotovo, u látkové varianty to ale může znamenat budoucí komplikace. Docela bych chtěl tyhle sluchátka vidět po půlroce intenzivního používání. Přeci jen látka saje pot a špína se mnohem snáze uchytí. A zatímco třeba špinavé tričko hodíte do pračky, co uděláte s látkovými sluchátky? Pro někoho může být nevýhodou i to, že zde není žádná možnost, jak sluchátka nějak složit a zredukovat jejich objem například pro zabalení do zavazadla.

Sluchátka disponují 40 mm měniči, mají frekvenční rozsah 20 Hz - 20 000 Hz s citlivostí 83,1 dB/mW a impedancí 45 Ohm. Veškeré ovládací prvky jsou na levé mušli - zapínací tlačítko, ovládání hlasitosti a tlačítko mikrofonu. Prvotní spuštění spočívalo ve spojení s počítačem pomocí USB dongle a proběhlo naprosto bezproblémově. Pokud USB udělátko nechcete použít a jste vybaveni Bluetooth přijímačem, můžete spárovat i klasicky nebo se připojit třeba k mobilnímu telefonu. Párovací režimy se jinak přepínají trochu nestandardně podržením tlačítka mikrofonu, ale je to jen o zvyku.

V prostředí Windows jsem byl trochu zklamán. Sluchátka se zde správně detekují jako Logitech G435, ale aplikaci G-HUB, která jinak obhospodařuje všechna připojené Logitech periférie, to absolutně nezajímá. Tím pádem nemáte k dispozici žádný Logitech software například pro použití ekvalizéru nebo uložení zvukových profilů. Škoda i absence 3,5 mm jack zdířky na sluchátkách pro nouzové připojení kabelu. Když vám dojde šťáva, tak nezbývá než sluchátka sundat, zapojit do nabíječky a hezky si počkat, než se nabijí.

I přes řadu kritických poznámek musím ale vyzdvihnout, že mě tato sluchátka překvapila, jak dobře hrají. Nejsem žádný audiofil, jen běžný uživatel, ale i svůj MS Xbox Wireless Headset jsem si musel na svém PC v doprovodné aplikaci slušně potunit, než jsem byl spokojený. U Logitech G435 ani žádná aplikace k nastavení není, a přesto hrají jen o stupeň hůře než můj vyladěný headset od Microsoftu. Zvukový přednes se mi líbil jak při poslouchání hudby ve Spotify, tak i ve hrách. Sluchátka rozhodně nejsou přebasovaná, ale zároveň je basová složka znatelná. Výšky by mohly být o něco lepší, ale v celkovém ohledu si v této oblasti nemám moc na co stěžovat.

Nepotěšily ovšem zabudované mikrofony. Jsou dva a oba jsou zapuštěny do levé mušle, což designově působí velmi fajn, ale při hraní online her si mě spoluhráči stěžovali, že jim do jejich sluchátek posílám zpětnou ozvěnu. Mám pro to jediné vysvětlení, špatně odizolované mikrofony, které sbírají zvuk i z mušlí sluchátek a posílají ho zpátky příjemcům. Já jsem sice žádný problém nepociťoval, protože jsem všechno slyšel OK, ale ostatní moc nadšení nebyli. Přitom při použití jiných headsetů jsme tenhle problém nikdy neřešili, tak nevím.

Watch on YouTube

Když shrnu klady a zápory, Logitech G435 je ideální pro toho, kdo hledá co nejlehčí bezdrátový headset se slušným zvukem a překousne zvláštní barevné kombinace a plastovo-látkové provedení. Ta nízká váha pro vás musí být jednoznačnou prioritou protože, pokud si trochu připlatíte, můžete mít konkurenty od Microsoftu nebo Sony, které jsou zas o level výše, a to jak kvalitou, tak i dvojnásobnou váhou, kterou musíte na hlavě nosit (Microsoft 310 gramů, Sony 295 gramů vs 165 gramů Logitech G435).

Read this next