Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vědec naučil krysy hrát DOOM 2

Podívejte se na experiment.

Vyloženě se na toto téma nabízí celá řada vtípků. Třeba že někdo slyšel o hraní DOOMa na myši, avšak ne s krysou. Nebo že nás čeká zářná budoucnost, kdy krysy zajišťují speedruny nebo že si na ně budeme sázet v progamingových turnajích...

Toto je ale skutečnost: neurověedec Viktor Tóth spáchal během podzimu zajímavý experiment, ve kterém se snažil naučit laboratorní krysy hrát DOOM 2.

Za tímto účelem sestavil složité VR zařízení, které popisuje na blogu, aby tři krysy dokázaly zařídit jednoduchý pohyb herním levelem.

Watch on YouTube

Vytrénoval je tím, že jim postupně dávkoval oslazenou vodu, a touto motivací je přinutil běžet vpřed jednoduchým koridorem. Myslel i na jejich rozhlížení se do stran, ale to zatím krysy moc nepochopily, ani to, kdy mají střílet na impy před sebou.

Samozřejmě se dá namítnout, že krysy vůbec nevěděly, co vlastně dělají, jen prostě chtěly další odměnu, aniž by byly schopny vnímat dění na obrazovce před sebou.

Vědec by rád s tímto experimentem pokračoval a zamýšlí spuštění Twitch kanálu, kde by své příští pokusy streamoval. Uznává ale, že není schopen zaručit, jak dlouho budou krysy schopné na kouli běhat, protože se po čase mohou unavit a přestat spolupracovat.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments