Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

50 nejdůležitějších vývojářů světa

Mezi nimi i Jakub Dvorský za Machinarium.

Časopis Game Developer vyhlásil 50 nejdůležitějších vývojářů uplynulého roku. Jedná se vždy o deset lidí v jedné kategorii, přičemž kategorií je pět - umění, design, programování, byznys a “šíření osvěty” (v originále evangelism). Žádná kategorie bohužel nemá svého vítěze, nebo pořadí. Vývojáři jsou řazeni dle abecedy.

V kategorii umění je uveden Jakub Dvorský z Amanita Design a to především za svou práci na Samorostu a Machinariu. Game Developer oceňuje především odlišný evropský vzhled kombinující smutek s daugerotypií a s postmoderním humorem. Dále se jim líbí způsob míchání koláží, ručně kreslených obrázků a animací. Komplexní retro vyznění a vizuální hustota nezůstává stranou a má prý kořeny v České animaci, která má vlastní, málokde viděnou vizuální estetiku.

Jakubovi Dvorskému nezbývá než pogratulovat k velkému úspěchu a popřát hodně štěstí v další práci.

V kategorii umění byli dále nominovaní lidé z Valve (Dhabih Eng, Jeff Ballinger a Jason Matchell za Team Fortress 2), Media Molecule (Kareem Ettouney za LittleBigPlanet), Ubisoftu ( Mickail Labat za Prince of Persia) a z Double Fine (Lee Petty za Brutal Legend).

Z kategorie design jmenujme například Jenova Chena za Flower, George Fana za Plants vs Zombies, Seftona Hilla za Batman: Arkham Asylum, nebo Toma Leonarda za Left 4 Dead.

V programování jsou nominovaní například Jean-Charles Perrier za Heavy Rain, Taku Murata za Final Fantasy XIII, nebo třeba Kristján Jónsson za EVE Online.

V předposlední kategorii byznys jsou velmi různorodé nominace. Máme tu kluky z 2D Boy za World of Goo, nebo Satoru Iwata za Nintendo. Nechybí ani Steve Jobs (Apple), Peter Moore (EA Sports), nebo Mark Pincus za Zyngu s FarmVillem.

Poslední na řadě je kategorie šíření osvěty, kde trůní legendy jako Will Wright (Stupid Fan Club), Yoichi Wada (Square Enix), Tommy Tallarico a Jack Wall (Video Games Live), Tim Schafer (Double Fine), nebo taky kluci z Penny Arcade.

Na kompletní žebříček se všemi 50 nejdůležitějšími vývojáři se můžete podívat na Gamasutře.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Machinarium

iOS, PS3, Nintendo Wii, PC

About the Author

Adam Homola

Contributor

Comments