If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Activision potvrdili placenou nadstavbu Call of Duty

A kdy začne betatest Diabla III?

Nejvíce se od noční finanční konference Activision čekalo ohledně Modern Warfare 3. Activision v tomto směru poněkud zklamali, jelikož jsme se o něm kromě tradičního chvástání nedozvěděli skoro nic. "Před letošním Call of Duty leží velká výzva k překonání a věříme, že z toho vyústí nejlepší zážitek, co jsme kdy vytvořili, po kreativní stránce i co do rozsahu. Zatím překonalo veškerá interní očekávání, více ohlásíme za pár týdnů," hýřil sebevědomím šéf vydavatele Bobby Kottick, aniž by specifikoval, zda narážel na Battlefield 3 nebo prodeje Black Ops.

"Bezprecedentní online univerzum Call of Duty nastaví nová měřítka pro tento žánr a poskytne hráčům novou úroveň jejich vtažení do hry, konektivity, komunity a samozřejmě i akce," pokračoval CEO Activision, čímž de facto potvrdil vznik včera spekulované služby Call of Duty Online - jakési síťově-sociálně-komunitní-statistické nadstavby pro tuto enormně populární sérii. Jméno této online nadstavby, která bude plně integrovaná do Modern Warfare 3 a rodí se už dva roky, ještě oficiálně nikde nepadlo. Měla by podporovat i cross-platform multiplayer, tedy vzájemné online hraní mezi hráči napříč různými verzemi (PS3 vs. X360 atd.).

A teď dávejte dobrý pozor, protože zazní to vůbec nejdůležitější: "Chceme [se službou CoD Online] vytvořit něco, co bude dostatečně bohaté a atraktivní pro to, aby to mohlo být zpoplatněno. Avšak hráči CoD se nemusí obávat, že by přišli o současnou podobu online multiplayeru, který i nadále zůstane zdarma, neboť ho vnímáme jako hodnotu, za kterou se platí už při prvotním nákupu hry. Mnohé z nových služeb a funkcí [CoD Online] i tak budou zákazníkům poskytovány zdarma," vysvětlili dva nejvyšší šéfové Activisionu a zažehnali tak všechny starosti hráčů CoD.

Diablo III, World of Warcraft, James Bond

Betatest Diabla III začne v létě, někdy v období červenec-září 2011 - to je další zásadní informace z noční finanční konference Activison Blizzard pro investory. Radikálně se tak zvýšila pravděpodobnost vydání hry ještě v roce 2011. "Vývojářský tým tvrdě pracuje na tom, aby plné Diablo III mohlo vyjít ještě letos, ale pevný termín ještě nemá," řekl prezident studia Mike Morhaime. Zatím není zřejmé, pro koho bude beta určena, spíš jen pro pozvané šťastlivce než pro širokou veřejnost.

Plán Blizzardu vypustit příští rok jednu další hru stále platí. Odhadujeme buď datadisk pro StarCraft II (bude představen novinářům koncem tohoto měsíce) nebo další přídavek pro World of Warcraft, protože: "Soustředíme se na zrychlení tvorby nového obsahu pro jeho stávající hráče, abychom je udrželi u hry déle," prohlásil Morhaime z Blizzardu. Počet předplatitelů World of Warcraft totiž nyní klesl na 11,4 milionu z říjnových 12 milionů. Může to být tím, že Cataclysm dosud nedorazil do Číny, pouze do jejích provincí typu Hong Kong.

Poslední novinkou je odhalení nové hry s Jamesem Bondem, která se plánuje ještě do Vánoc. Zřejmě ji dělají Raven Software. Doplní tak pokračování jiných licencovaných titulů, jako X-Men nebo Spider-Man, a další přírůstek do lovecké série Cabela's Hunting, poprvé s podporou nových ovladačů a prý "úžasném střílení jelenů" za asistence Kinectu.

Řeč čísel

Celých padesát procent příjmů Activision nyní pochází z digitální distribuce. První přídavek Call of Duty: Black Ops First Strike si z Xbox Live za úvodních 24 hodin stáhlo 1,4 milionu lidí, což vytvořilo nový rekord. Stejně jako průměrně strávený čas hráče u Black Ops, který dělá bez dvou minut hodinu hraní online denně, čímž se překonal průměrný čas, co uživatelé stráví na Facebooku (55 minut).

"Našimi prioritami do budoucna bude nový obsah pro World of Warcraft, StarCraft a Diablo, MMO nové generace, velké investice do nadcházejících Call of Duty her (včetně mikrotransakcí v Číně) a nová značka od Bungie," uvedli Activision Blizzard s tím, že na tyto aktivity převelí většinu svých zdrojů a očekávají od toho špičkovou kvalitu, vysoké příjmy díky digitální distribuci s větší marží a dlouhodobou trvanlivost.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Diablo III

Video Game

See 2 more
Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments