If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Analýza traileru na Modern Warfare 3

Evropa ujde, na Manhattan engine nestačí.

Trailer na Modern Warfare 3, který vám Eurogamer přinesl o několik hodin před ostatními (druhý byl překvapivě Bonusweb, až po 9:00), pochopitelně bude pod drobnohledem ze všech možných úhlů pohledu. Ať už kvůli neustálému srovnávání s Battlefieldem 3, nedávnému úniku informací, zda se na kvalitě hry nějak projeví odchod většiny hlavních lidí ze studia Infinity Ward, kvůli finančním výsledkům Activision v éře "po Guitar Hero" nebo příslibu vylepšeného enginu. Co na tyto otázky odpověděl?

1) Trailery stále dělat umějí - houkající siréna na pozadí může působit lacině, svůj účel přesto splnila, stejně jako osvědčená narace se zpomalením tempa uprostřed. S obojím se povedlo dosáhnout kýženého efektu, že divák odchází spokojen nebo s otevřenou pusou. Na to, že jde o první odhalující trailer, toho ze hry ukazuje nezvykle hodně, což je ale pro sérii Call of Duty typické. Silný důraz na strukturování obsahu a známé monumenty světových měst má má za úkol podtrhnout globální povahu konfliktu a aby náznak třetí světové pochopil i ten nejprimitivnější potenciální zákazník.

2) Výskyt Prahy - ať za to můžeme děkovat zviditelnění návštěvou Obamy, inspiraci bondovkami nebo čemukoli jinému, české metropoli se dostalo té cti, že byla zařazena do traileru na nejdůležitější událost zábavního průmyslu roku, navíc na lukrativní místo hned po newyorské burze. Lepší reklama na Prahu, byť jen s uličkami a lucernami na Kampě, než televizní spoty za miliony. Horší je využitý archetyp - sešrocovaní lidé s rukama nad hlavou a pod namířenou zbraní ozbrojeného vojáka postávají pod Karlovým mostem, mimochodem s odfláklými a opakujícími se sochami. Všichni tak mohou mít Čechy i nadále zafixovány za otloukánky kvůli scénáři hry s okupací naší země Ruskem.

3) S Battlefieldem 3 se technicky může měřit jen Berlín - trailer v podstatě potvrdil obavy, že letitý engine série Call of Duty bude v přímém kontrastu s FrostBite 2.0 stále více bít do očí. Jediný moment, který se může bez začervenání postavit BF3, je zřícení výškové budovy v Berlíně (bylo již v teaseru). Ten zpracováním svých "paneláků" trochu působí, jako by snad byl do Modern Warfare 3 dodělán dodatečně právě kvůli konkurenci, která těmito scénami ohromila.

4) Engine se zadýchává - v Londýně a Paříží se stáří enginu podařilo zdatně zamaskovat, jako když ošklivka Katka na sebe hodí tunu makeupu. Jeho schopnosti těmto prostředím (menší bitevní prostor s nižší zástavbou) ještě vesměs dostačují a stále zde umí vykouzlit dechberoucí scény (např. průlet vrtulníku nad prosklenou střechou nákupního centra v historické budově nebo nábřeží se stromy). Zato v New Yorku (nebo jiných rozsáhlejších bitvách) dojíždí Modern Warfare 3 na svůj engine na plné čáře - možná i kvůli nastavení vysokých standardů od dob Crysis 2 a častému výskytu tohoto města ve hrách, takže každý může (a samozřejmě i bude) snadno srovnávat.

Když je děj dole v ulicích Manhattanu, jako při vzdušné přestřelce s ruským vrtulníkem, ještě to ztvárnění mrakodrapů ujde. Ale při vzdáleném pohledu na panorama New Yorku od řeky to vypadá, jak když designér pouze plácnul pár nevzhledných krychlí do prázdného levelu a opatřil je pár fleky (rozumějte: ohořelými patry). Zejména v delší pasáži v úplném závěru traileru, což může být považováno za chybu střihu (=trochu zkazí dosavadní dojem), to chce velkou představivost, aby si člověk uvědomil, na co se to vlastně právě kouká. Že ta placatá šeď, co zabírá většinu obrazovky a po které pluje člun, má být opravdu vodní hladina (trochu tomu pomáhá efekt vlny po výbuchu lodi), a že to vpravo není strmý břeh, nýbrž torzo letadlovky. Jsme moc zvědavi, jestli se někdy dočkáme zveřejnění podrobností, co je tou "spoustou novinek v enginu" oproti Modern Warfare 2 nebo Black Ops.

5) Únik informací nelhal - ačkoli Activision prohlásili, že něco z uteklých detailů o náplni hry už nesedí, trailer vlastně vše potvrdil. Útok na New York vážně provádí ruská ponorka, v Londýně nedaleko Big Benu bouchne náklaďák po projetí policejními zátarasy, Berlín zaplaví tanky a v Paříži budete zaměřovat cíl z výšky.

Dále každému z nás prozradil, že slaňování ze střechy připomene Rainbow Six Vegas, že vagon metra po honičce vykolejí a pokutálí se jako při hodinách tělocviku, že se některé z misí odehrává v hořícím domě s propadajícím stropem, že řízený výkonný vehikl dokáže odhodit auto do velké dálky a že své uplatnění ve hře naleznou i potápěči, kteří se asi poprvé v životě vypraví do zatopeného tunelu s auty směřujícími do Brooklynu.

Ranní trailer na Modern Warfare 3

Jaký názor na trailer Modern Warfare 3 máte vy...?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Modern Warfare 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC, Nintendo DS

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments