If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Co redaktoři Eurogameru očekávají od E3 2012? TÉMA

Predikce se točí okolo příští generace, Wii U a nej her.

Aleš Harazim

Ačkoli všichni tvrdí, že žádné nové konzole představeny nebudou, jsem přesvědčen, že něco se minimálně o novém Xboxu nebo pokud bude chtít Sony překvapit, tak o novém Playstationu, dozvíme. Neuvidíme sice možná krabici, ale něco někdo řekne.

Miloš Bohoněk

Když si projíždím seznam zatím potvrzených představovaných produktů, připadá mi, že jde o snad nejslabší ročník E3 za poslední léta. A víte co? To je skvělá zpráva! V dnešní době neustálých informačních úniků jsou překvapení jevem už docela výjimečným a já tudíž doufám, že nynější klid je pouze oním pověstným klidem před bouří, která vypukne v plné parádě během tiskových konferencí. Snad!

Očekávám definitivní informace o jedinečné nintenďácké konzoli Wii U. Stejně tak se domnívám, že Microsoft oznámí nějakou hardwarovou novinku v souvislosti s Xboxem - z původně ryze herní mašinky se stává multimediální centrum pro celou domácnost a pochybuji, že by Microsoft tuto slibnou stezku opustil, ba naopak. Nicméně grandiózní představení zbrusu nové, plnohodnotné next-gen konzole od něj nečekám; ostatně od Sony také ne, maximálně nějaké vágní náznaky. Proto se ani nedočkáme oznámení dosud tajných projektů extrémně nadějných studií jako Respawn, Bungie či 22Cans, které se podle mě šetří na ony konzole nové generace, jejichž odhalení i vstup do prodeje vidím až na rok 2013.

Ze všeho nejvíce ale doufám, že Sony nezapomene na Vitu (naopak na Move zapomene). Snížení ceny se konat nebude, představení nadupaného line-upu aspoň na rok dopředu snad ano. Já chci konečně důvody si ten papírově skvělý handheld koupit! Ale k čemu krásný kus hardwaru, když na něj pro žalostný nedostatek zajímavých her akorát usedá.

No a co se konkrétních her týče, jsem zvědav na tiskovku CD Projekt RED, která je sice naplánována už na 30. května a tím pádem není úplně "étrojkovská", ale tady mluvíme o Zaklínačovi 3 nebo jejich novém RPG a to mne prostě nemůže nechat chladným. Jinak přímo na výstavišti se mimořádně těším na The Last Of Us a cokoliv o GTA V by též nemohlo nepotěšit. Zároveň jsem tuze zvědav na Dishonored a Skyrim: Dawnguard, kteréžto kousky by nás snad i mohli nechat zahrát.

Marek Beniač

Nečekám vůbec nic, neb to bude zase komedie, jako každý rok ;) Ale tohle asi nikdo slyšet nechce, že ne? Tak chvíli vážně, očekávám předvedení her, které byly představeny už rok-dva zpátky a už alespoň rok-dva se na nich pracuje. Vyložených novinek a překvapení bude asi minimum.

Z hardwaru by teoreticky bylo zajímavé Wii U, pokud by se nevědělo, že je výkonem někde na úrovni X360/PS3 (když ne slabší). Jeho sláva bude IMHO trvat maximálně rok, než dorazí X720/PS4. Letos by si to tak na E3 mělo pořádně užít, stejně jako několika současných her. Pak z něj bude jen Wii 2, těžící hlavně z titulů od Nintenda a netradičního ovládání i možností tabletu.

MS ani Sony předpokládám ničím extra nepřekvapí, naopak, obávám se další záplavy "úžasných" Kinect her a jen několika těch opravdových a velkých. Sony si jistě přihřeje polívčičku od Vita(ny), ukáže spoustu her pro ni a zdůrazní, že ani PS3 ještě nekončí. Ostatně od obou firem se dozajista dočkáme upřímného prohlášení, že mluvit o nové generaci není na pořadu dne, protože té současné se skvěle daří a zdaleka neřekla poslední slovo.

Z her se určitě rád mrknu na Dishonored v běhu, na ukázky z nového Tomb Raidera i co provedli s Metro Last Light, jestli bude nový Need for Speed vážně Most Wanted 2, potažmo jak budou vypadat novinky v NHL 13. A samozřejmě na spoustu dalších titulů (na které jsem teď zapomněl) jakož i trailerů a teaserů, co o hrách nic neřeknou, ale člověk se na ně s chutí podívá :) Nicméně to bude tak všechno, že bych byl z něčeho nadšen, ohromen, nebo hledal svoji spodní čelist, to pravděpodobně nehrozí. Sorry E3, sorry všichni.

Martin Zavřel

Jako pro každého opravdového hráče, i pro mě je E3 nejvýznamnější společenskou událostí roku. I když jí GC, TGS a dokonce i VGA začínají šlapat na paty, pořád platí, že právě na E3 se odehrávají ty největší konference s největšími odhaleními a celkově se v průběhu onoho týdne dostane na internet největší množství gameplay videí apod.

Ačkoliv současná generace konzolí se pořád skvěle drží a novější hry vypadají úžasně, přeci jen už jsem připravený na další krok a moc bych si přál, abychom na E3 2012 zahlédli něco z PS4 nebo X720. Obě firmy se ale vyjádřily, že s tím nemáme počítat. Dokonce i Nintendo tvrdí, že prozatím nebude mluvit o termínu ani ceně své polo-next-gen konzole (uvidíme, zda alespoň ukáže nové hry pro ni nebo odhalí nové, lepší jméno).

Pokud jde o samotné hry, mou nejočekávanější je aktuálně Resident Evil 6 - pro svou atmosféru, výpravu i skvělý coop. V těsném závěsu za ní se těším na Bioshock: Infinite (ten ale údajně na E3 vůbec nebude) a dále třebas na Last Of Us a Deadlight (téma zombie apokalypsy mi prostě sedí), Black Ops 2 (multiplayer každé Call of Duty hraji vždy po celý rok), Guild Wars 2 (kdo neviděl, nepochopí jak je tahle hra nádherná, obrovská a propracovaná), Last Guardian (pokud vůbec ještě existuje), GTA5 (pokud Rockstarům vůbec bude E3 stát za účast, bo oni ji nepotřebují), Final Fantasy XIII: Versus (i když tvůrci možná budou potřebovat ještě dalších šest let na tenhle kousek) a tak bych mohl pokračovat donekonečna: můj seznam i kalendář jsou plné skvělých her a důvodů, proč být jako hráč neustále v radostném očekávání. E3 je nedílnou součástí tohoto skvělého pocitu.

Honza Doskočil

Říká se, že E3 2012 bude labutí písní současné generaci konzolí, takže jsem zvědav, jak to na letošním ročníku bude patrné. Nějak se to na něm jistě podepíše, ale otázkou zůstává, jak moc. Jestli kvůli tomu všichni oznámí znatelně menší počet her nebo u kolika z nich jaksi "zapomenou" zmínit platformy? To pak okamžitě rozpoutá spekulace o jejich cílení až na příští generaci, ale tipuji, že jich letos moc nebude, to až za rok. V podstatě by nikdo ani na E3 nové hry oznamovat nemusel, protože v současnosti se AAA her pro X360/PS3 chystá tolik (kolik z nich nakonec uteče jen na digitální distribuci?), že asi ani všechny nestihnou vyjít za ten zbývající rok a půl do Vánoc 2014, kdy se očekává příchod nového Xboxu a PlayStation.

Na ně stoprocentně zazní nějaké skryté narážky na konferencích, které dobře pobaví publikum a odlehčí vzduch ve sportovních halách, kde všem zasvěceným ihned dojde, o které z nesčetných spekulaci že je řeč, ale nic bližšího se bohužel nedozvíme. Spíš budou konference upřeny na nové online služby, sociální funkce nebo alternativní obchodní modely pro stávající X360/PS3, aby se zase o kousek protáhla jejich životnost. Kéž by se Kinect vnucoval do hardcore her méně násilně než vloni, raději ať vzniká více speciálních her typu Harry Potter, které nikoho "neotravují" svou existencí. Velkou neznámou zůstává podpora Move, které zastíní masivní důraz na Vitu a její podzimní až zimní lineup. Ten asi na handheldu opanuje skvělé LittleBigPlanet (ideální hra do kapsy, už bez dětských nemocí Escape Plan?) a "povinná odbočka" Killzone. Nějaký upgrade firmware pro rychlejší internetový prohlížeč apod. asi nehrozí, protože to je tabu-téma.

E3 2012 je jinak zvláštní i v podezřelém tichu v posledních týdnech před konáním. Zatímco v minulých letech se už v polovině dubnu pilně domlouvaly schůzky, letos to polovina firem buď nechala až na poslední chvíli a zbytek se neobtěžuje přiblížit svůj seznam her pro výstavu ani doteď. Spíš než předzvěsti něčeho velkého to přičítám finančním problémům většiny vydavatelů i transformaci celého herního průmyslu, který zažívá příklon k sociálním, mobilním a online aplikacím, zatímco E3 má stále nálepku výstavy spíš pro hardcore hráče (ač tam má být poprvé i Zynga, ale kdo ze specializovaných novinářů tam na ní půjde?). Nebo že by všem došlo, že nemá smysl trávit čas domlouváním něčeho, když na místě je stejně obvykle všechno úplně jinak...?

Mám-li být konkrétní, doufám v něco, klidně i menšího, k Grand Theft Auto 5. Na něj je v hratelné podobě ještě brzy (při příchodu na jaře 2013), ale musí už o sobě dát zase nějak vědět, jinak se loňský trailer začne vnímat jako velmi předčasný (a chybou, což Rockstar samozřejmě ví a nebude to chtít dopustit). Vrcholem E3 se stane tech-demo Unreal Engine 4, které snad v pohybu zaujme více než obrázky, z nichž si nikdo na zadek nesedl. Dále jsem zvědav na pomyslný souboj Assassins Creed 3 s Tomb Raiderem (která z nich bude mít běhání po větvích/přírodě a animace zpracované lépe? bitka velkých kalibrů, ve které, tuším, nemusí rozhodnout kapacita studia, ale spíš dlouhodobé zkušenosti s žánrem), v čem se ještě Far Cry 3 s častými prostřihy kamer inspiruje Dead Islandem (hořící dům navnadil) a zda Dead Space 3 opravdu bude další EA sérií postupně převedenou do typické krycí střílečky (jen v jiném prostředí) a co by na takový odklon pověděli fanoušci, pokud tedy nastane?

Za dva týdny už také budeme vědět, jestli si The Last of Us udrží vysoko nastavenou laťku režie a atmosféru jako v úchvatném traileru (a jak na to zareaguje Crysis 3 v prakticky totožném prostředí?), zda Medal of Honor dokáže přesvědčit pochybovače, že nevzniká jen do počtu jako spin-off Battlefieldu 3, jestli si EA schovají Dragon Age 3 až na Gamescom (jako že spíš ano), jak po x odkladech vizuálně zestárli vetřelci z Aliens: Colonial Marines, a jestli Hitman: Absolution, na nějž po loňské prezentaci nemám vyhraněný názor, bude vážně tak výjimečný, když si troufne vyjít v půlce listopadu.

Jak sami vidíte, stížnosti na slabou nabídku E3 příliš nejsou na místě. I proto se těším, až to 4. června všechno vypukne a až ve velkolepých show spatříme všechny novinky na obřích plátnech či obrazovkách. Dema vždy takto působí o třídu lépe než doma na malém monitoru a s kompresí videa. Bezprostřední nadšené vzdychání či hrobové ticho tisícihlavého publika expertů, opinion-makerů naší branže, zase poslouží jako přesné vodítko, co se vyplatí vyhlížet a co bude stát za starou bélu, z čehož pak všichni budeme po zbytek roku žít.

Pavel Oreški

V první řadě od E3 očekávám našlápnutou prezentaci Nintendo WiiU. Ostatně zejména kvůli němu vyrážím do Los Angeles a nebýt nové konzole, asi bych letos ani nechtěl jet. Od Nintenda očekávám, že kromě všech svých skvělých her (New Super Mario Bros., Pikmin 3, Metroid Prime 4?, Zelda???) představí i pecky od dalších předních vydavatelů. Stále věřím, že GTA V bude na WiiU, stejně jako Resident Evil 6, skvělé by bylo Valve, ale to už je asi čistá fantasmagorie. Jestli přitopí Nintendo i pod kotlem HW specifikací, to mě nechává chladným. Spíše si myslím, že prioritou je cena, takže navyšování výkonu není na pořadu dne.

Protože se na E3 budu věnovat především WiiU, potažmo dalším produktům od Nintenda, tak se nemusím o další hry ani platformy zajímat. Kdybych přeci jen našel chvilku a protlačil se i jinam, mám pár her, na které jsem řádně natěšen. The Last of Us bude sice jen na PS3, ale zombie akce ve stylu Uncharted mi zní jako andělská píseň. Samozřejmě čekám na Half-Life 3, Left4Dead 3, Portal 3, Team Fortress 3 nebo cokoliv dalšího od Valve. Chtěl bych si zahrát Far Cry 3, zatímco Prey 2 a Doom 4 se nejspíš ještě nedočkám. A kam zmizelo Brothers in Arms: Furious 4?

Stejně jako Miloš doufám, že se probere Playstation Vita, protože zatím je to po skvělém vstupu na trh hrozný propadák. A u Nintendo 3DS zřejmě marně doufám v platformu pro přehrávání 3D filmů. Ať je klidně prodávají na cartridge nebo jako samostatné SD karty, ale 3D filmy by podle mě byly zásadním "selling point" a "killer app". Třeba Shaun The Sheep jsou jen krátké epizody známého seriálu, ale skvěle ukazují, co na Nintendo 3DS citelně chybí.

A co od E3 2012 očekáváte vy, čtenáři Eurogameru?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Redakce

Contributor

Comments