If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Assassin's Creed II

Florencie, město holubů a katakomb.

Dost už bylo Benátek! Nejdříve jsme si je na vlastní pěst vyzkoušeli na E3, před pár měsíci přijely opravdové gondoly do Prahy a jsou to sotva dva týdny, co se jeden opravdový benátský karneval konal přímo v Rudolfinu. Jistě tedy pochopíte, že vidět tohle proklaté vodní město u stánku Ubisoftu na letošním veletrhu Gamescom v člověku probudí nechuť, jakou Benátky nepamatují snad od dob Thomase Manna.

Naštěstí v tu chvíli dorazil producent Patrice Desilets a vzorně se nabídl, že nám za zavřenými dveřmi něco ukáže. Tenhle dvojsmysl sice lépe slušel jeho předchůdkyni Jade Raymondové, ale má to taky jednu výhodu: o Desiletsovi totiž nikdo nebude kreslit fanouškovské porno komiksy, takže mu nezbývá, než novináře ohromit něčím jiným. Třeba novou misí. A taky že jo.

Nabízený výlet do třetího herního města Toskánska jsme raději odmávli z obavy, že bychom tam narazili na gondoliéra Dalíka, a tak nás producent vzal do renesanční Florencie. Tak jako je hrdina Ezio krásnou kopií asasína Altaira z prvního dílu, byl i začátek mise podobný té benátské: tvůrci si během krátké procházce při střeše vynachválí, jak autenticky se jim podařilo zachytit atmosféru doby, a pak.. přiletí holubi. Ne ty šedé a nemocné pražské potvory, ale krásní, bílí renesanční holubi vám budou v Assassin's Creed II na papírku předávat znění mise. V našem případě se jmenovala Caveat Emptor.

Taky doma takhle hezky cvičíte, když vidíte hejno holubů?

Holubník snadno najdete podle minimapy, která vám také vzápětí odhalí váš cíl: zlatá tečka je jakýsi obchodník, kterého musíte zabít, červená tečka jeho tělesná stráž. Ale pozor, pokud dotyčný stojí v davu lidí, mohli byste si ho snadno splést, proto bude třeba se nejprve trochu přiblížit a pak si zapnout tzv. orlí zrak; na rozdíl od jedničky už jeho použití není omezené pouze na pohled vlastních očí a z obrazovky přitom zmizí všechen interface. A vůbec, koho by ty ukazatele rušily, bude bude si je ve dvojce moci kompletně vypnout. To by bylo - a teď hurá mezi lidi.

Ukázalo se, že nově můžete splynout s davem v kteroukoliv chvíli, takže už žádné zdlouhavé čekání na procesí mnichů. Na zemi zabliká projekce křížících se bílošedých čar, stisknete příslušné tlačítko a Ezio je rázem anonym.

Tedy dokud třeba nezačne kolemjdoucím šahat do kapes, což je sice užitečné, potřebujete-li pár zlatých, na druhou stranu vás přitom také snadno chytnou. V temné boční uličce pak Desilets na nějakém nebožákovi demonstroval Eziovu skrytou pistolku, kterou znáte už z traileru: aby se vám z pohledu třetí osoby lépe mířilo, načrtne hra před výstřelem trajektorii kulky matně šedou barvou.

Následuje setkání s pouličním alchymistou, který vás mimochodem kdykoliv během hry zadarmo uzdraví, pak koupě lahvičky s jedem a dále jedna velmi rafinovaná konstrukce. Protože bodyguard si svého pána držel u těla, nanese Ezio jed na čepel dýky, kterou pak strážného zezadu bodne. Dotyčný se začal divně kymácet, zvolnil chůzi a nakonec ho ve smrtelné křeči chytnul takový amok, že vytáhnul meč a začal s ním kolem sebe máchat.

V tu chvíli stačí vysypat z měšce pár zlaťáků; jakmile zacinkaly o zem, kolemjdoucí všeho nechají a sletí se na ně jako ti holubi, nebo alespoň jako když rádio Kiss v Českých Budějovicích rozhazuje tisícikoruny na náměstí. Strážný zpanikaří, definitivně ztratí poslední zbytky soudnosti a v domnění, že zápasí se svým trapičem, omylem propíchne svého pána. Prima, úkol číslo jedna splněn.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed II

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments