Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Assassin's Creed Revelations

Vše podstatné o posledním tažení Ezia.

E3 předváděčku akční adventury Assassin's Creed: Revelation už díky našemu videu s českými titulky nejspíš znáte nazpaměť, ale osobní kontakt s vývojáři má přece něco do sebe. Když sečteme to, co nám UbiSoft prozradil při samotné předváděčce (běžela na nadupané PC sestavě) s posledními informacemi kolujícími po internetu, máme tu celý nášup zbrusu nového infa oproti našemu prvnímu preview. Než se do něj pustíme, je třeba varovat před spoilery, kterým se v komplikované příběhové lince Revelations lze jen těžko vyhnout.

Zásadní zpráva je, že v Revelations definitivně skončí příběhy Ezia, Altaira a nejspíš i Desmonda. Vývojáři otevřeně přiznávají, že další Assassin's Creed III bude mít zbrusu nového hrdinu, takže Revelations musí zakončit nejen příběhy všech protagonistů, ale také nakousnuté dějové linky s božskou Minervou a Junem - zřejmě potomky jakési dávné civilizace, kteří Eziovi a Desmondovi ještě nedávno vyprávěli o nadcházejícím konci světa.

Ústředním dějištěm bude Konstantinopol a teď už také víme, že Revelations začnou v roce 1511, kdy městu zbývá jen posledních pár dekád pod nadvládou Osmanské říše. Autoři svoji verzi města popisují jako místo, kde se potkává východní a západní kultura, bohatí a chudí, i nejrůznější světová náboženství. Díky tisícovkám fotografií, které UbiSoft pořídil v dnešním Istanbulu, by navíc Konstantinopol měla být věrně vymodelovaná, a hodně často se při procházkách také zadýcháte - jak nám řekl zástupce UbiSoftu, více než 85% města leží na svahu.

Zablokovali přístav kvůli mě? Chacha, to musíme zapít!

Dnes už jsou podrobně známy jednotlivé části města, jež se má dělit na čtyři čtvrti: v Imperial vás čekají honosné budovy, zdobené mešity a sultánský dvůr, nemluvě o proslulém chrámu Hagia Sofia. V nedaleké čtvrti Beyazid naleznete historické Forum of Ox a vojenskou akademii. Na západ odsud se rozkládá konstantinská čtvrť všech chudých, jak sami poznáte podle rozpadajících se dřevěných domečků a budov s holými střechami, mimochodem prý jako dělanými pro honičky a akrobatické kousky.

V této čtvrti se také nachází pozapomenutý římský akvadukt, kam v průběhu hry zavítáte. Na protějším břehu se pak rozkládá čtvrtá kosmopolitní část města Galata, která v sobě mísí nejrůznější architektonické styly a vlivy italského, osmanského, byzantského, řeckého i asijského umění. Nuda?

Pak vězte, že stěžejní část hry má představovat i výlet za hranice Konstantinopole neboli návštěva podzemního města Cappadocia, které je vytesané do nedaleké skály a už sto let v něm přežívá zhruba deset tisíc členů řádu Templářů. V několikapatrovém komplexu plném podzemních chodeb a obrovských síní zažijete nebezpečnou výpravu do týla nepřítele a prý se tu bude třeba pohybovat maximálně obezřetně, protože když se prozradíte, živí odsud rozhodně nevyváznete.

Další mimoměstskou lokaci už dobře znají hráči prvního Assassin's Creed: jde o pevnost hašašínů jménem Masyaf, někdejší domov Altaira, který mezitím ovládli templáři. Právě tady také Revelations začnou, protože do Masyafu se na duchovní pouť vypraví hlavní hrdina Ezio. Ve svých padesáti letech přemítá, jestli se v životě ubral tím správným směrem, a zda by náhodou neměl obrátit kormidlo.

Nebojte, příliv to všechno uhasí.

Jak se ale ukáže, nic není náhoda, protože právě v Masyafu je schovaný jakýsi dávný artefakt, s nímž by se templáři stali zcela neporazitelní. K jeho odemknutí je však třeba posbírat pět pečetí, z nichž čtyři jsou na neznámých místech v Konstantinopoli a jednu už templáři dokonce našli.

Abyste se k ní dostali, budete se muset nejprve zaplést do vysoké politické hry o následnictví trůnu: setkáte se s profesionálním vrahem Yusufem Tazimem, dědicem byzantského trůnu Manuelem Palaeologosem, princem Ahmetem i jeho bratrancem Sulejmanem. S tímto budoucím slavným sultánem se Ezio ostatně spřátelí, protože vytuší jeho potenciál (trochu na způsob jeho přátelství s Da Vincim z druhého dílu).

V Konstantinopoli Ezio potká také pouliční prodavačku knih Sofii, do níž se podle všeho zamiluje. Údajně v ní zahlédne kus toho života, který sám mohl vést, kdyby se v mládí vydal jiným směrem. Je ale nanejvýš pravděpodobné, že tato část hry se bude odehrávat v rovině nepovinných vedlejších misí, které mají doplňovat příběhovou linku Revelations podobně jako třeba levely Assassin's Tomb z druhého dílu. Velká část těchto questů se má točit okolo nějaké historické figury, podobně jako tomu ve druhém díle bylo s Da Vincim.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed Revelations

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments