Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Battlefield: Play4Free

Odhalujeme gratis mix mezi BF2 a Bad Company.

EA včera uspořádalo předváděčku EA Winter Showcase v Londýně, jejíž vrcholem bylo odhalení nového PC online titulu s názvem Battlefield: Play4Free. Prvotní zklamání kolegů novinářů z toho, že třetí díl Battlefieldu zůstává dál pod pokličkou, rychle vystřídaly nadšené první dojmy ze hry, která vypadá zcela hotově, plnohodnotně, lákavě a - co je nejlepší - bude zcela zdarma.

Jak Eurogameru vysvětlil senior producent James Salt ze studia DICE, jde o volné pokračování někdejší gratis onlinovky Battlefield Heroes, která u EA ostatně odstartovala právě styl hraní příznačně nazvaný "Play 4 Free", tedy hrajte zadarmo. Rozdíl je v tom, že tentokrát nepůjde o žádnou komiksově laděnou celshadovanou akci, nýbrž o docela realisticky zpracovanou a graficky pokročilou válečnou FPS.

Hned na první pohled vás do očí trknou nebývale rozsáhlé mapy, kdy z kopce často koukáte na několik kilometrů prostoru před sebou. Při prvním setkání s nepřátelským týmem dozajista oceníte detailní modely postav a celé to lemuje hollywoodský barevný filtr, emulace efektu filmového zrna nebo hloubky ostrosti, což u gratis onlinovek rozhodně není obvyklé. Celkově tak Play4Free ze všeho nejvíc vypadá jako hezčí Battlefield 2, i když...

"Na první pohled to možná připomíná Battlefield 2," přerušil nám producent tok myšlenek. "Ale když se dobře rozhlédnete, tak budovy a taktická místa na mapě jsou rozmístěné úplně jinak. Obecně je tu dost prostoru, nechceme jít cestou současných válečných stříleček s úzkým manévrovacím prostorem." Což vzápětí demonstruje na mapě Karkand, která - překvápko! - vychází z Strike at Karkand původně právě z druhého dílu Battlefieldu, akorát že je přece jenom trochu menší.

Po pár minutách hraní je jasné, že EA se pokouší skloubit prvky sérií Battlefield a Bad Company. Na výběr budete mít ze čtyř základních tříd: Assault, Recon, Medic a Engineer, přičemž během hraní budete postupně získávat zkušenosti jako v opravdovém boji. Při vydání bude hra obsahovat jediný herní mód, který zní opravdu inovativně: na mapě zabíráte různé vlajky a pak se je snažíte udržet před nepřítelem, přičemž čím víc jich máte, tím rychleji vašemu týmu nabíhají body. Je to něco tak převratného, že EA tenhle mód ještě ani nepojmenovali. "Že bychom mu říkali třeba Assault?" ptá se tvůrce komicky. No jo, je to psina.

Bojů se zúčastní celkem dvaatřicet hráčů, na které čeká šestnáct různých vozidel, mezi nimi stíhačka F-35 nebo ruský tank T-90 - vzhledem k velikosti map se tato čísla zdají docela přiměřené. EA si sice nedělají naděje, že by se hráčům chtělo za cokoliv platit, ale podobně jako v případě Battlefield: Heroes si tu pomocí mikroplateb budete moci opatřit extra zbraně nebo lépe přizpůsobit svoji postavičku nákupem nějakého oblečení.

Výhodou je, že hra bude rozlišovat dva druhy měn: opravdové peníze budete muset dát jen za ty ryze výjimečné předměty, ale na opatření většiny vám postačí kredity, které sami získáte za čas strávený hraním. Takže seďte u nového Battlefieldu dostatečně dlouho a žádné mikroplatby snad ani nebudete potřebovat! Ostatně výběr placených předmětů prý ocení spíš fajnšmekři, protože půjde o zvlášť vybalancované zbraně nebo poněkud výstřední oblečky.

Teaser trailer

Během hraní budete sbírat i zkušenosti, které půjde investovat do klasického technologického stromu a vyjma výzbroje si tak zlepšit i fyzické dovednosti - v praxi to znamená, že veteráni poberou víc poškození nebo se naučí rychleji běhat. Výhodou je, že EA mají pro Play4Free vypracovaný poměrně detailní plán, takže pravidla hry i jednotlivé drobnosti (třeba co se levelování týče) se mají průběžně měnit na základě toho, jaká bude hráčská odezva. Chystá se i provázání s budoucím Battlefieldem 3 a staršími Heroes: když v BF Heroes postupíte na 15. úroveň, třeba si odemknete nějaký předmět z Play4Free, a pokud v Play4Free uděláte několikátý level-up, třeba získáte přístup k extra obsahu z BF3.

A konečně dvě dobré zprávy na závěr: zaprvé, navzdory pokročilé grafice má Battlefield: Play4Free zabírat zhruba stejně jako jeho předchůdce Battlefield Heroes, tzn. okolo 500 MB na disku. A protože spuštění uzavřené bety je stanoveno už na 30. listopadu, už teď se na oficiálních stránkách hry můžete přihlásit do betatestu. "Myslíme, že lidi opravdu překvapí, jak kvalitní tahle hra je," říká tvůrce. Snad takovou výzvu neodmítnete, až bude příští rok spuštěna ostrá verze?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments