Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Battlefield: Play4Free

Nejsem tak bohatý, abych mohl hrát zadarmo!

Electronic Arts to s hraním „zdarma" očividně myslí vážně. Po oblíbeném Battlefield Heroes vychází tentokrát realističtější střílečka, pro jejíž zahrání nepotřebujete ze šrajtofle vyndat ani korunu – Battlefield: Play4Free (BFP4F). Hra je ve stádiu otevřené bety pro kohokoli od 4. dubna, nicméně jsem ji měl možnost hrát již před tím, díky uzavřenému testování.

Abyste si ji mohli zahrát, stačí se zaregistrovat na webové stránce battlefield.play4free.com, stáhnout si doplněk internetového prohlížeče, nainstalovat (obojí trvá jen pár minut) a můžete se zapojit do moderní války mezi USA a Ruskem. Hra se sice spouští přes internetový prohlížeč, ale pak se zapne samotná její aplikace (nainstalovaná v adresáři Program Files) a ta se standardně roztáhne přes celou obrazovku. Vstup do herních map je pak otázkou okamžiku, žádné dlouhé loadování nezdržuje.

Zpočátku si vytvoříte vojáka v jedné ze čtyř tříd. Problém je, že při hraní zadarmo lze celkově založit pouze dvě postavy, za ty další už je nutné platit. Buďte tak velmi opatrní ve vašem výběru. Já jsem měl volbu naštěstí jednoduchou, protože v podobných hrách jsem vždy medikem. Kromě něj je na výběr Assault (klasický voják), Engineer (hlavně opravář) a Recon (sniper - záškodník). Omezení lze obejít registrací dalšího účtu na jinou emailovou adresu, ale má to samozřejmě i své nevýhody. Například si koupíte možnost získávat dvojnásobný počet zkušenostních bodů, což postavy na druhém účtu už nevyužijí.

Jakmile si zvolíte postavu, můžete ji vybavit různými zbraněmi. Nicméně při prvním hraní nepočítejte s žádnými lepšími kousky, protože k těm se dostanete zaplacením reálných peněz nebo pomocí bodů, které získáte až v boji. A tady přichází asi největší problém BFP4F. Nabízí se dvě cesty, kterými se vydat, pokud byste to s hraním mysleli vážně. Buď budete hrát opravdu hodně často a pokud možno nevynecháte jediný den. Za měnu, kterou vyhráváte v boji, si totiž můžete vybavení koupit maximálně na tři dny. Pro mě to znamenalo hrát alespoň jedno celé odpoledne a pak jsem získal druhou nejlepší automatickou pušku, ale právě jen na 72 hodin. Tu nejlepší lze pořídit pouze za opravdové peníze.

A není to zrovna levné. Například za 10 dolarů získáte 1540 Battlefunds, což je zdejší herní měna. Nastálo stojí ten nejlepší samopal pro medika 980 Battlefunds, na třicet dnů 490. Kdybych chtěl i nejlepší pistol, už bych na ní ani neměl, protože na doživotí stojí 590 Battlefunds. To znamená, že jeden, ani ne maximálně vyzbrojený voják, vás vyjde nejméně na deset dolarů. Když budete chtít plně vyzbrojené všechny čtyři třídy, připravte se na cenu kolem šedesáti dolarů. To je jako za plnohodnotnou hru, kterou ovšem BFP4F není.

Už například tím, že některé základní věci, jež jsou jinde normální součástí vašich schopností, si zde musíte odemykat pomocí zkušenostních bodů. Chcete házet granát? Zkušenostní bod. Toužíte mít u sebe dva? Zkušenostní bod. Chtěli byste vědět, odkud na vás protivníci střílí? Zkušenostní bod. Rádi byste pilotovali vrtulník? Zkušenostní bod. Na jednu stranu vás tenhle systém drží u hry, na druhou stranu mi přijde, že mé těžce vybojované zkušenosti utrácím za něco, co bych měl dostat zdarma. Proč si nemůžu vylepšit vojáka třeba tak, aby měl přesnější střelbu? Protože by potom EA nemohli vydělat na prodávání lepších zbraní.

Další odlišností od běžně prodávaných her je počet map. Ty jsou zatím pouze tři a navíc převzaté z jiných titulů ze série Battlefield. A zkušenost z Battlefield Heroes říká, že se nových map asi dočkáme, ale v hodně pomalém tempu. Za tři roky jich bylo pro Heroes vydáno zatím osm. Holt hraní zadarmo má svá úskalí. Chybí další základní věci, jako možnost vybrat si ze svých vojáků až po připojení na server, tedy až poté, co zjistím, které povolání můj tým potřebuje. Nelze ani vybrat server nebo mapu, hra vás automaticky pošle tam, kde je to pro vás (nebo spíše pro ni) nejvýhodnější.

Když si odmyslím pokřivený herní systém v pozadí a zaměřím se pouze na hratelnost, taková tragédie to není. Zadarmo totiž dostáváte vlastně trochu zjednodušený Battlefield 2, říznutý Bad Company 2. Jak už jsem řekl, mapy jsou v podstatě totožné. Například takový Omán si pamatuji z dvojky už nějakých pár let. Hratelnost je trochu akčnější a přímočařejší, už třeba tím, že po smrti jste oživeni už po pěti sekundách, což je podstatně méně, než výchozí nastavení v Battlefield 2. Dále chybí například velitel, který by rozdával úkoly jednotlivým družstvům nebo objednával kobercové bombardování. Nicméně základ je podobný...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article
Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.
Comments