Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bethesda: Proč žalují tvůrce Minecraftu

Za všechno můžou právníci.

Herní komunita takové věci nebere příliš hezky. Bethesda nejprve hrozila tvůrci oblíbeného Minecraftu žalobou, ale nikdo příliš nevěřil, že by k tomu mohlo skutečně dojít. Nakonec k tomu došlo a Bethesda teď musí čelit negativním reakcím hráčů.

Tvůrce Minecraftu totiž pracuje na hře s názvem Scrolls, což se ani trošku nelíbí Bethesdě, která vlastní značku The Elder Scrolls. Jsou přesvědčeni, že by takový název mohl plést potencionální zákazníky a tvůrci Minecraftu nařídili, aby změnil název, nebo ho budou žalovat. Markus "Notch" Persson si z toho zpočátku dělal spíše legraci, ale Bethesda svou výhružku naplnila.

Viceprezident společnosti Pete Hines se pro server Kotaku k celé věci poprvé veřejně vyjádřil. "Jde o obchodní záležitost, která je založena na tom, jak fungují ochranné známky. Zabývat se tím budou právníci, kteří tomu rozumí a ne já nebo naši vývojáři," řekl. Snaží se nám tím prostě naznačit, že je to práce právního oddělení a Bethesda jako tvůrčí společnost s tím nemá zase tak mnoho společného. "Nemáme z toho žádnou radost, ale ochranné známky se musí chránit."

Notch o celé záležitosti velice otevřeně mluví na svém Twitteru od počátků a říká, že s tím klidně půjde k soudu a bude bojovat tak dlouho, dokud nezvítězí. Ukázal i spoustu příkladů, kdy samotná Bethesda vydala hry s názvy, jejichž části jsou ochrannými známkami. Například Rage. Sega má registrovanou známku na hru Streets of Rage.

Notch také nabízel vyřešit celý spor v multiplayerovém zápase v Quake 3 s vývojáři Bethesdy, ale jak se zdá, právníkům firmy to asi nepřišlo jako dobrý nápad. Když ani to nevyšlo, snažil se to s Bethesdou vyřešit po dobrém, ale ti odmítli komunikovat. "Nabízeli jsme jim několik řešení, třeba že si nebudeme na Scrolls nechávat dělat ochrannou známku, nebo že třeba ten název bude součástí dalších slov - bude delší. Zenimax, majitel Bethesdy, to ale neustále odmítal a prostě jen chtěli, aby tam Scrolls nebylo vůbec."

Read this next