Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Blizzard umí vydělat 2 miliony za 4 hodiny

Prodává koně do WoW za $25. (aktualizováno)

Blizzard nyní nově přidal do svého Blizzard Store létajícího mounta pro World of Warcraft. Zatím se v blizzardím obchodě prodávaly jen mazlíčci a žádné užitečné herní věci. Tento létající kůň (Celestial Steed) je tak první použitelnou věcí, kterou lze do WoW oficiálně koupit.

Celestial Steed stojí 25 dolarů (20 euro, 17 liber). Žádnou jinou funkci či výhodu v něm nehledejte, je to jen obyčejný kůň, na kterém můžete ve WoWku létat. Snad jen to, že jeho rychlost závisí na jezdecké schopnosti hráče, tudíž jeho maximální rychlost je 310%. A vypadá sexy! Což je důležité, protože dát 25 dolarů za nějakou chcíplou vypelichanou klisnu by chtěl asi málokdo.

A i když je 25 dolarů na jednoho koně poměrně hodně, lidé to kupují jako utržení ze řetězu. Za první čtyři hodiny se těchto mountů prodalo přes 80 tisíc. Což činí tržby přes 2 miliony dolarů. Za čtyři hodiny. Drtivá většina z toho bude čistý zisk, protože digitální komodita není spojena s žádnými dalšími distribučními náklady, pouze s časem programátorů, grafiků a animátorů. Kolikpak tenhle koník vydělá Blizzardu za měsíc? Je 10 milionů dolarů (tzn. 400 tisíc prodaných kusů) reálné číslo?

Jakmile se informace o novém Celstial Steed rozšíří ve hře i mimo ni (ve hře jej nepřehlédnete, vypadá vážně moc pěkně), půjdou si jej koupit další hráči. A to se vsaďte, že mezi těmi 12 miliony WoW hráči se najde dvě stě a možná i víc set tisíc hráčů, kteří si budou chtít připlatit za něco extra.

Mikrotransakce se tak stávají další významnou součástí příjmů z World of Warcraft. V současné době si můžete za peníze změnit vzhled postavy (15 euro), přesunout postavu na jiný účet nebo realm (20 euro), změnit jméno postavy (8 euro), změnit frakci (Horda - Aliance, Aliance - Horda, za 25 euro), nebo změnit rasu (20 euro). V Blizzard Store jsou pak dále mimo Celestial Steed k dispozici tři mazlíčci (Pet), každý za 10 euro.

Již z těchto čísel z prvních hodin můžeme v pohodě usuzovat, že u jednoho koně zřejmě nezůstane. Je fér dodat, že Blizzard nezačíná zpoplatňovat předměty ve hře, pouze nabízí ve svém obchodě digitální věci navíc, přičemž Celestial Steed je první zakoupitelnou věcí, kterou lze ve hře nějak rozumně využít. Ani tak vám ale tento kůň nedá nic zásadního. Koní a jiných povozů je ve hře spousta, tudíž jde v podstatě jen o prestiž a o odlišení se od ostatních hráčů.

Aktualizace: Kotaku se podařilo získat vyjádření zástupce Blizzardu k takto velkému úspěchu Celestial Steed. Navíc bylo i řečeno, proč Blizzard vůbec nabídl ke koupi mounta. Za Blizzard odpovídá jejich PR, Ryan Arbogast:

“Jakmile jsme začali v obchodě prodávat mazlíčky, obdrželi jsme od hráčů velkou spoustu žádostí, že by chtěli mít v obchodě i mounty. Celestial Steed jsme tak vytvořili na jejich popud a odezva hráčů - i těch tady v Blizzardu - byla velmi pozitivní.”

Dále Ryan ujišťuje, že Celestial Steed je opravdu jen “kosmetickou změnou”, nic víc:

“Stejně jako s mazlíčky v obchodě a mounty z karetní hry, pro nás bylo důležité, aby byl Celestial Steed zábavným rozšířením vzhledu vaší postavy, aniž by nějak zastiňoval hratelnost.”

Zde tedy vidíme, že mít možnost zakoupit si mounta, si vydupali sami hráči. A jak se zdá, 25 dolarů za létajícího mounta je zřejmě cena v pořádku, protože lidé jej stále kupují. Fronty prý včera dosáhly 140 tisíc nákupů. To je tři a půl milionu dolarů...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

World of Warcraft

PC, Mac

See 2 more
Related topics
About the Author

Adam Homola

Contributor

Comments