Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Britské herní obchody GAME jsou v krizi

Musejí za odebrané hry platit v hotovosti předem.

Jeden by mohl říct, že lokální kauzy ve Velké Británii nám mohou být ukradené. Ale žijeme v globalizovaném světě a dnešní událost číslo jedna může mít důsledky i u nás. Také reprezentuje současnou kondici herního průmyslu, který na tom není úplně nejlépe (viz např. propuštění více než 170 zaměstnaců u distributora THQ) a zdá se, že na tržby vydatné Vánoce nevyhnutelné potíže jen oddálily.

Okolo předního britského specializovaného herního řetězce GAME se totiž dějí podivné věci. Údajně ztratil úvěrové pojištění u řady jeho dodavatelů her (prostředníci mezi vydavatelem a obchodem), což se mohlo stát kvůli jeho krátkodobé platební neschopnosti.

Jak vysvětlují kolegové z britského Eurogameru, kteří se zprávou přišli, bez tohoto úvěrového pojištění teď GAME musí platit za odebrané hry k prodeji v hotovosti dopředu, což rozhodně nejsou malé částky. Pokud by peníze na uvedení nových her na pulty někde nesehnalo, mohlo by to teoreticky vyústit v situaci, že na den premiéry nebudou novinky vůbec k mání. Navíc aktuálně záhadně zmizelo pár titulů (Mass Effect 3, Metal Gear Solid HD Collection) z nabídky online-shopu.

Zástupce britského GAME v oficiální reakci zaručil, že všechny nové hry včetně Final Fantasy a SoulCalibur tento týden budou mít skladem. K ztrátě úvěrového pojištění jen dodal, že individálně jednají se všemi dodavateli o řešení současné situace, čímž vše de facto potvrdil.

Následná zpráva MCV doplnila, že finanční hospodaření britského řetězce GAME není nejlepší. Prý ale má podporu od subjektů v herním průmyslu, aby se z toho dostal, nicméně může se to ještě čím dál více zhoršovat.

Síť prodejen GAME působí též v České republice, kde odkoupila bývalé JRC. Podle zjištění českého Eurogameru se ji tyto problémy britské matky netýkají a na rozdíl od ní se ji daří dobře.

Read this next