If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Odmítavé reakce na zvěsti o nových konzolích už na E3

Hra na schovávanou nebo pouhé nedorozumění?

Když někdo pracuje jako redaktor B2B magazínu specializovaného na dění uvnitř herního průmyslu (ne koncové hry jako takové, nýbrž na herní firmy, ekonomiku či trendy), obvykle se stýká s těmi nejvlivnějšími osobnostmi a má ty nejlepší možné zdroje. Online editor MCV Ben Parfitt takto včera přišel se zprávou, že na červnovém veletrhu E3 v Los Angeles má být poprvé představena nová generace obou konzolí - jak Xboxu, tak PlayStationu.

Dobrá, řeknete si, takových zvěstí tady už bylo nepočítaně. Jenže právě to, že ji zveřejnil prestižní britský magazín, vše posouvá do úplně jiné dimenze - z prachsprostých spekulací mezi více uvěřitelné (byť stále nepotvrzené) zprávy.

MCV tvrdí, že ji tajemství prozradil third-party vydavatel, kterému to prý Microsoft signalizoval. Čili firmy typu EA, THQ, UbiSoftu, 2K, Capcom, Namco, SEGA apod. měly dostat interní echo od výrobce konzolí, aby se pouze připravili na odhalení nové generace na E3.

Když se proto na eventuální oznámení PlayStation 4 na E3 2012 aktuálně optali šéfa studií Sony, Shuei Yoshidy, vysmál se tomu: "Nevím, o čem to mluvíte, stále jsme velmi vzrušeni z PlayStation 3." Sony často hovoří o desetileté životnosti PS3, která by tím pádem měla vydržet do roku 2016, byť v posledních pár letech samozřejmě může koexistovat s PS4 (jako tomu bylo u PS3 a PS2).

Redaktor magazínu MCV posléze doplnil na Twitteru a pro IGN: "Samozřejmě nemůžeme prozradit náš zdroj. Ale máte mé slovo, že tento zdroj je na 100% a vysoké úrovně. I pokud bychom na E3 neviděli samotný hardware nových konzolí, klíčoví výrobci her očekávají od Sony informaci, kterým směrem se PS4 vydá. Sony není hloupá a ví, že když Microsoft na E3 něco řekne o novém Xboxu, nemůže zůstat pozadu."

Může to být obyčejné nedorozumění, že zdroj MCV měl na mysli jen jednání s vydavatelskými partnery na schůzkách za zavřenými dveřmi, nikoli samotné oznámení konzolí pro veřejnost.

To známý analytik Michael Pachter má jasno (vidí to podobně jako my v předpovědi): "Na E3 je nulová šance náznaku PS4 od Sony a jen 20% šance náznaku nového Xboxu od Microsoftu. Ani jedna z těchto konzolí nepřijde na trh ve 2013, takže není důvod na ně lákat letos," řekl Forbesu. Dávalo by to logiku - ostatně proč také oznamovat novou konzoli, když by pro ní na E3 2012 asi ještě nebyly připraveny žádné hry/ukázky a když by dorazila až za 2,5 roku poté (podzim 2014)? A proč si vlastně kazit takovým předčasným oznámením přetrvávající úspěch X360 i PS3, které se stále propagují (Kinect)?

Buď to tedy na E3 skončí takovou hrou na schovávanou. Kdy Microsoft i Sony mohou mít v záloze připraveno nějaké stručné oznámení nebo malinký náznak nové generace konzolí, ale nepůjdou s ním ven, pokud tak neučiní jejich úhlavní konkurent. Nebo jestli neusoudí, že by potřebovali "uškodit" podzimnímu startu Wii U, pokud by se na E3 vytasilo s něčím silným, co je dle jejich názoru ohrožuje.

Nebo druhá, asi pravděpodobnější varianta, že to celé může být obyčejné nedorozumění. Tzn. že zdroj MCV měl na mysli jen jednání s pár vybranými vydavatelskými partnery (při vší úctě, určitě ne s firmami typu Warhorse apod.) na schůzkách za zavřenými dveřmi, kde by jim výrobce konzole sdělil svou vizi do budoucna a základní údaje, podle kterých se mohou zařídit. Aby byli na další generaci přichystáni a byli schopni vytvořit zajímavé startovní hry nebo aspoň technologická dema pro E3 v roce 2013. Ten zdroj MCV nemusel vůbec mluvit o samotném oznámení konzolí pro veřejnost na slavnostních konferencích před letošní E3.

Také se začínáte těšit na týden 4. - 8. června letošního roku?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments