If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Český herní trh ve 2012: kam se asi posune?

Tentokrát předpovídá provozovatel Xzone.

Do pozice analytika se po nás na chvilku vžil i Martin Schovanec, provozovatel Xzone, největšího specializovaného online shopu s hrami, i Eurogameru. Zaměřil se jen na predikce na 2012 pro domácí trh, s nímž má zkušenosti jako málokdo jiný.

Podle něj budou hry v ČR stejně jako poslední dva roky stagnovat kvůli klesajícím cenám her, zvyšujícímu se pirátství, digitální distribuci (byť u nás s reálným dopadem v penězích stále jen v jednotkách procent) i jiným možnostem zábavy (iPad apod.). Na síle prý výrazně naberou konzolové hry (i díky mnoha konzolím prodaným vloni) a kromě několika vybraných žánrů (RPG, MMORPG) mají letos vyhrát nad PC v poměru 70:30.

"Vyčerpávající rok 2011 (hlavně jeho první polovina) velmi poznamenal slabší a nepřipravené firmy. Očekávám, že z přeplněného herního trhu odpadne tento rok minimálně jeden či dva z větších hráčů v každém oboru: médium, obchod, distributor/dovozce. Do léta by mohlo být jasno," domnívá si Schovanec. Ale novému handheldu Vita se podle něj v ČR zadaří díky základně fandů značky PlayStation a za první rok zde má být mnohem úspěšnější než 3DS.

Provozovatel Xzone tipuje, že největším hitem 2012 bude GTA 5 a i v případě existence jen konzolových verzí překoná u nás i celková prodejní čísla Mafie 2 nebo Battlefieldu 3. Naopak propadákem se v ČR má stát datadisk World of Warcraft: Mists of Pandaria jen s desetinou prodejů ve srovnání s předchůdci, i kvůli úspěšnému Star Wars.

Všechny predikce Martina Schovance si přečtěte na jeho blogu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments